pondelok 29. januára 2018

RECENZIA: Simon Sebag Montefiore - Romanovovci 1613 - 1918 (Tatran, 2017)

HODNOTENIE:     *****                        NAJOČAKÁVANEJŠIA KNIHA MESIACA JANUÁR


"Michail bol obkolesený nejednotnými bojarmi, z ktorých podaktorí dokonca sami túžili po cárskej korune. Švédsky a poľský kráľ zhromažďovali armády, aby ho odstavili, tatársky chán plienil juh a Malý Zbojník, nepravý vnuk Ivana Hrozného, vládol na dvore v Astracháne. Krajina bola na dne. Šance na úspešné vládnutie neboli nikdy také mizivé." (s.66). 



Monumentálna kniha nielen po rozsahovej, ale aj po obsahovej stránke. Je priam neskutočné, že v krajine plnej paradoxov sa dokázal jeden rod udržať pri moci viac ako štyristo rokov. A pri tom mohlo byť všetko inak. Keď sa na začiatku 16. storočia volil nový panovník, najväčší favorit sa na zasadnutie jednoducho nedostavil. Lenže už sme si zvykli na to, že dejiny sú plné náhod, zhodou šťastných aj nešťastných okolností. Krajinu pozdvihli predovšetkým jej najväčší reformátori: Peter I. Veľký, ktorý ako prvý panovník cestoval mimo Ruska, do vyspelých európskych krajín, a po návrate do vlasti, sa napriek veľkej nevôli šľachty, snažil zavádzať moderné trendy. Ďalšou veľkou reformátorkou bola Katarína I. Veľká, ktorá sa okrem iného zaslúžila aj o stavebný rozmach a všeobecné pozdvihnutie kultúry. Alexandrovi I. sa podarilo úspešne zastaviť vzrastajúcu Napoleonovu hegemóniu. Napriek tomu, že Alexander II. bol údajne najlepšie pripraveným následníkom cisárskeho trónu v dejinách Romanovovcov, po jeho nástupe k moci nastáva v Rusku postupný úpadok. 
Romanovovci museli počas vládnutia čeliť viacerým vojnovým konfliktom. Či už to bola občianska vojna alebo konkurenčný boj s Anglickom, Francúzskom, Nemeckom, Pruskom, Osmanskou ríšou, ale aj divokými východnými kmeňmi. Prvá svetová vojna ich finančne takmer zrazila na kolená a v podstate spečatila ich osud. V knihe sa stretneme s mnohými významnými osobnosťami nielen ruských dejín. Alexandrom Sergejevičom Puškinom, F. M. DostojevskýmL. N. Tolstým, ktorý bol svojho času považovaný za druhého ruského cára. Romanovovci viedli tvrdé židovské pogromy, kruto zaobchádzali s vlastným ľudom, cítili sa bohorovnými. Ak si však chceli udržať samoderžavie, inak to v tom období nešlo. Dôležitú úlohu v dejinách tohto fascinujúceho rodu zohrával cisársky dvor, ktorý bol plný intríg, nenávisti, pochlebovania, ale aj oddanosti. Mená ako Potemkin, Orlov alebo Rasputin, sú všeobecne známe. 
Ľudia sa v podstate nemenia a sú nepoučiteľní. Romanovovci boli viac - menej takými celebritami novoveku, ich dejiny sú plné násilia, sexu, šialenstva, strachu, nenávisti, a aj preto sa toto dielo číta neskutočne dobre. Je to v podstate hraný dokument, ktorý vám sprostredkuje nenásilným spôsobom množstvo zaujímavých informácii. Autor, ktorý je v odborných kruhoch rešpektovaným odborníkom, si naštudoval množstvo dobových dokumentov a odhalil tajomstvá, ktoré doteraz neboli nikde zverejnené. Keby sa dejepis učil takýmto štýlom, myslím si, že polovica stredoškolákov by sa dobrovoľne prihlásila na štúdium dejín. Famózna kniha, pri ktorej sa však musíte pripraviť na množstvo poznámok pod čiarou. Určite ich však nepreskakujte, sú veľmi užitočné a plné zaujímavostí. Nenechajte sa odradiť priveľkým množstvom mien, nie všetky si budete musieť pamätať. Posledná pochvala smeruje k formálnej podobe knihy. Obal vyzerá veľmi pútavo, budete mať pocit, akoby ste vzali do rúk dobovú kroniku. Kniha je momentálne vypredaná, zatiaľ sa dotlač nechystá, uvidíme, možno časom...        

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára