pondelok 15. januára 2018

RECENZIA: Angela Marsonová - Zmiznuté dievčatá (Ikar, 2017)

HODNOTENIE:   ***

"Do akej miery milujete svoju dcéru? Vyjadrite to v librách. Zdravá konkurencia odkrýva v ľuďoch to najlepšie. Pár, ktorý ponúkne vyššiu sumu, uvidí znovu svoje dievčatko. Druhý pár prehrá. Také sú podmienky a nemenia sa. Ešte sa ozvem. Neurobte nijakú chybu. Jedno dieťa umrie." (s.159).



Karen a Robert Timminsonovi a Elizabeth a Stephan Hansonovci sú najlepší priatelia. Podnikajú spoločné akcie, ich deväťročné dcéry Charlie a Amy sú najlepšie priateľky. Potom však dôjde k únosu a prežiť môže len jedno dieťa. Ich dlhoročné priateľstvo sa v okamihu otriasa v základoch. 

Prípadu sa ujíma skúsená inšpektorka Kim Stonová so svojim vyšetrovacím tímom (náčelník Baldwin, inšpektor Woodward,  mladý policajt Dawson, skúsený detektív Bryant a vyšetrovateľka Stacey). Vzhľadom na vážnosť situácie sú k prípadu prizvaní Matt Ward, špecialista na vyjednávanie a psychologička Helen Bartonová.      
Začína sa naháňačka, v ktorej ide najmä o čas. Stále viacej to vyzerá, že únoscovi nejde ani tak o peniaze, ale skôr o to, uspokojiť svoje zvrátené sadistické sklony...

"Nemusíte sa ponáhľať. Charlotte  dnes domov nepríde. Nie je to falošný poplach. Mám Vašu dcéru." (s.24).

"Amy dnes domov nepríde. Nie je to falošný poplach. Mám Vašu dcéru." (s.24). 

Po sérii severských kriminálnych príbehov som siahol po anglickej autorke. Hlavný dôvod bol ten, že ma zaujala prvotná zápletka, ktorá podľa mňa nemá chybu. Horšie je to s prevedením samotného námetu. Stále som čakal, že sa román konečne rozbehne a zrazu tu bol záver, a... nič. Marsonová v snahe zamotať čitateľa, miestami zamotáva samú seba. Dramatické scény sú umelo vybudované, nie celkom sa mi darilo vcítiť do situácie rodičov. Únosca v niektorých pasážach pôsobí ako celkom racionálny inteligentný človek, v iných ako čistý sadista. Nedá sa tomu uveriť. Najhoršie však je, že hlavná postava príbehu, inšpektorka Kim Stonová, mi po celý čas neskutočne liezla na nervy. V knihe vystupuje ako nevyrovnaná, chladnokrvná, večne nasratá ženská. Vyššie hodnotenie dávam za skvelý námet, ostatné je sotva priemerné dielo, ktoré nemá čím prekvapiť. Ani záverom.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára