nedeľa 5. februára 2017

VEĽKÁ VÝZVA PRE VÁS VŠETKÝCH

VEĽKÁ VÝZVA


Takmer denne sme zasypávaní nejakými výzvami. Určite si ešte spomínate na obdobie, keď sa aj známe osobnosti oblievali vedrom s ľadovou vodou. Potom ľudia vo veľkom klikovali (spisovne kľukovali) na počesť vojnových veteránov a naposledy to bolo znehybnenie na verejných miestach.




Priznám sa, že ma to trochu inšpirovalo, len som premýšľal nad tým, ako dať tomu celému nejaký zmysel. A na tomto mieste nasleduje moja výzva smerom k vám. Skúsme spraviť nejaké pekné gesto, ktorým by sme vyjadrili vďaku našim významným osobnostiam. Každé, aj to malé mestečko alebo dokonca aj dedinka má pomenované ulice po významných slovenských historických osobnostiach (napr. Štúr, Štefánik, Hlinka, Bernolák, Hurban, Hodža...), máme postavených viacero sôch s ich podobizňou, busty, rôzne pamätníky, cintoríny, rodné domy, budovy, v ktorých isté obdobie života pôsobili, alebo sa v nich odohrala nejaká významná udalosť. Pokúsme sa spoločne im vzdať hold, lebo aj vďaka ich tvorivej práci si môžeme dnes užívať relatívne bezstarostný život.

Vezmite si do rúk nejakú knižku, ktorú sa práve chystáte čítať, prípadne ju už čítate, alebo ju nosíte len tak pri sebe a postojte na ulici, ktorá je pomenovaná po nejakej významnej slovenskej osobnosti, pri soche alebo pamätníku, jednoducho pri niečom, čo konkrétnu osobnosť nejako pripomína. Ak bude pekné počasie, môžete si na dotyčnom mieste aj chvíľu oddýchnuť, posedieť a počítať. A hlavne to zdokumentujte. Bolo by úžasné mať takéto fotky z celého Slovenska. Zostaviť takú živú kroniku, ktorá bude našou vďakou mužom, ktorí písali slovenské dejiny. Pokojne to môžu byť aj vtipné fotky, môžu byť vážne, je to na každom z Vás, len skúste zachovať nejakú hranicu slušnosti, aby neboli urážlivé, znevažujúce a pod. A nezabúdajte držať počas fotografovania nejakú knihu tak, aby bola na fotke viditeľná. Tá kniha by mala symbolizovať hold práci našich dejateľov. Ak by sa vám podarila fotka aj s nejakým žijúcim autorom, bolo by to tiež skvelé, pokojne môžete držať v tom prípade knihu aj obaja. Môžete sa vyfotografovať aj ako väčšia skupina, napr. na nejakej chate alebo exkurzii. Keďže z vlastnej skúsenosti viem, že selfie (po slovensky vraj "svojka") je dosť komplikovaná, pokojne poproste aj nejakého kamaráta, príbuzného alebo náhodného okoloidúceho, nech vás odfotografuje s knižkou pri názve ulice alebo pri soche (len pozor na mobil ). Alebo môžete aj vy skúsiť odfotografovať nejakého náhodného čítajúceho alebo čítajúcu pri nejakej soche alebo pamätníku. Snáď vás nezbije :)

Chcel by som Vás poprosiť, aby ste sa fotografovali hlavne s literátmi, samozrejme, že môžu to byť aj významné osobnosti z oblasti politiky, ale keďže sa pohybujeme predovšetkým na literárnej scéne, skúsme ostať hlavne pri nej.

Nie je mojim cieľom podnecovať nejaký nezdravý nacionalizmus, je to len snaha poďakovať sa významným slovenským osobnostiam, predovšetkým literátom ,ktorí si to za svoju činnosť nepochybne zaslúžia. 

Vopred ďakujem všetkým, ktorí sa do výzvy zapoja. Ako inšpiráciu posielam niekoľko vlastných záberov, v ktorých budem samozrejme pokračovať. Vaše fotky rád privítam na adrese  zvrskovec@gmail.compostupne budú uverejňované na stránke: http://bookowskiblog.blogspot.sk/    

A teraz mobilné telefóny do nabíjačiek a hor sa do ulíc aj s knihou v ruke hľadať významné osobnosti vášho mesta, obce, známe ulice, prípadne ak cestujete, pokojne aj tam, kde sa práve nachádzate. 

Cyril a Metod (Žilina)


M.R. Štefánik (Žilina)


Andrej Hlinka (Žilina)
                                                            

Anton Bernolák (Žilina)

   
                       
   Národný cintorín (Martin) 
                                                 

Janko Jesenský (Martin)


Ján Smrek (Martin)


       Martin Kukučín (Martin)
                                                       



2 komentáre:

  1. potrebuješ toto ale viac spropagovať.. lebo blog číta veľa ľudí ale ty potrebuješ ešte viac ..ako myšlienka, nápad je výborný :) držím palce nech to dopadne čo najlepšie a pokúsim sa aj dačím prispieť :)

    OdpovedaťOdstrániť