streda 8. februára 2017

RECENZIA: Dominik Dán - Beštia (Slovart, 2006)

HODNOTENIE:  ***


Tretí prípad Richarda Krauza, respektíve tretia kniha Dominika Dána. Je necelý rok po revolúcii. Krajina pozvoľne prechádza na trhovú ekonomiku a menia sa aj pomery v policajnom zbore. Bez ohľadu na to sa vraždí aj naďalej.

V meste pribúdajú znásilnené a zohavené telá žien rôzneho veku a sociálneho postavenia. Celé policajné oddelenie v Našom meste je v pozore. Nováčik vyšetrovacieho tímu Richard Krauz, skúsený Burger, Hanzel, tlstý Váňa, Ivan Kanis (bývalý agent ŠTB), šéf oddelenia Alexander Mayor a v závere románu sa zoznámime aj s Jozefom Fischerom alias Chosém a Kukym. Vyšetrovateľom veľmi pomôže pri objasňovaní brutálnych vrážd nová   technológia - daktyloskopia.
Ondrej Rigo počúva pri vykonávaní svojich beštiálnych vrážd vnútorný hlas, ktorý mu ochotne našepkáva... 

Je pozoruhodné, aký veľký pokrok Dominik Dán za tie roky, čo sa rozhodol o svoje prípady podeliť so svojimi čitateľmi, dosiahol. Aj humor je v jeho nových knihách oveľa ostrieľanejší. 
Je to podobné ako keď si pustíte I alebo II sériu Simpsonovcov a povedzme sériu číslo VIII alebo IX. 
Tým nechcem povedať, že staršie Dánove romány nemajú kvalitu a nie sú zaujímavé, ale akoby sa v nich autor štýlom písania ešte len hľadal, rovnako ako mladý Krauz v partii "chlapcov vraždárov", na začiatku svojej policajnej kariéry.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára