nedeľa 12. februára 2017

Najznámejší spisovatelia, ktorí zápasili so svojím démonom

Alkohol je podľa štatistík treťou najčastejšou príčinou samovrážd. Ľudia po ňom siahajú bez ohľadu na finančnú situáciu, vek, pohlavie alebo spoločenské postavenie. Je neodmysliteľnou súčasťou umeleckých kruhov. Nevyhýbajú sa mu herci, speváci, moderátori, spisovatelia. Z vlastnej skúsenosti viem, že povznášať dokáže len do istej miery, potom začne sťahovať k zemi. Osobne som s ním začal flirtovať počas strednej školy, o niečo častejšie sa stal mojim spoločníkom počas absolvovania základnej vojenskej služby a intenzívnejšie obdobie som si ním zažil na vysokej škole. Je viacero dôvodov, prečo ľudia siahajú po alkohole. Túžba pôsobiť dospelejšie, sklamania z neúspechu v práci, problémy v láske, neuznanie spoločnosťou, atď. U mňa to bolo hlavne preto, že som od prírody introvert. Mám problémy sa v spoločnosti uvoľniť, nadväzovať nové priateľstvá, osloviť neznáme ženy, vystúpiť pred väčším davom. Alkohol mi ponúkol krídla, odrazu sa stratili zábrany a všetko sa stalo oveľa jednoduchšie. Isté obdobie som sa pohyboval v literárnych kruhoch, kde koloval alkohol ako na výrobnom páse. Nejeden z mojich priateľov padol hlbšie ako by si želal Ani si nevšimnete a už v tom plávate. Navyše po otcovi mám predispozície, keďže on v podstate zápasí s alkoholom po celý život. Aj z tohto dôvodu sa snažím vyhýbať lákavým spoločenským príležitostiam, navyše pod vplyvom alkoholu sa mení celá moja osobnosť. 
Pokiaľ ide o literárnu tvorivosť, potrebujem mať čistú hlavu. Skúšal som písať básne alebo poviedky pri fľaši vína, ale veľmi ma to nenakoplo. Sú však poeti, ktorí potrebovali na vytvorenie originálneho obrazu aspoň zopár pohárikov. Spomeňme napríklad Prekliatych básnikov (Rimbaud, Verlaine, Baudelaire).   
Alkohol sa nevyhol ani viacerým známym, ale aj menej známym spisovateľom. Na tomto mieste skúsim spomenúť aspoň tých najslávnejších, s ktorými ste sa už určite stretli. 



1. Charles Bukowski - jeho detstvo poznačil despotický otec, ktorý ho mlátil šnúrou od vysávača a prikazoval mu každý víkend pristrihovať trávnik manikúrovými nožničkami. Pokiaľ nejaké steblo trčalo, nasledoval poriadny výprask. Bukowski trpel aj pre svoju zjazvenú tvár, ktorá bola počas puberty hojne posiata hnisavými vredmi. Takmer celá jeho tvorba a život sú úzko prepojené s alkoholom. Bukowski začal piť v trinástich, tesne po tridsiatke mu z dôvodu zlého zdravotného stavu lekári predpovedali posledných pár týždňov života. Napokon zomrel, keď mal sedemdesiatštyri rokov. Jeho túžbou bolo dožiť sa osemdesiatky, aby ( podľa vlastných slov) "nasral všetkých svojich kritikov", najmä lekárov. Hoci sa mu to nepodarilo, vzhľadom na hektolitre vypitého alkoholu je sedemdesiatštyri rokov v jeho prípade menší zázrak. 
tvorba, v ktorej sa vyskytuje alkohol - vlastne takmer celá, preto vyberám aspoň to najznámejšie: Šunkový nárez, Ženy, Faktótum, Poštový úrad, Ženy, Básne napísané pred skokom z 8. poschodia.  
obľúbený alkohol - pivo

2. Jack London - o jeho smrti sa dodnes vedú spory. Niektorí tvrdia, že spáchal samovraždu, keď si namiešal presnú dávku jedu, ktorá mu vzala život, iní hovoria o predávkovaní morfiom. Keď zomieral ako štyridsať ročný muž, jeho telo bolo zničené alkoholom. Po prvý raz sa opil ako päťročný, keď ho otec poslal po pivo a on sa vrátil s poloprázdnym džbánom, ktorý dolial vodou, aby zakryl stopy po ochutnávke. V šestnástich rokoch sa vydal na more, kde dokázal držal krok v pití s najostrieľanejšími námorníkmi. A hoci popíjal takmer celý život, aj keď bol už slávnym a najlepšie zarábajúcim spisovateľom na svete (svojho času zarábal na tú dobu astronomických milión dolárov ročne), držal sa až do posledného výdychu zásady - ráno napísať minimálne tisíc slov, až potom pitie). Jeho dielo Démon alkohol, ktoré vyšlo v Spojených štátoch v roku 1914, nemalou mierou prispelo k odhlasovaniu prohibičného zákona, ku ktorému došlo o tri roky neskôr. London vo svojej knihe otvorene opisuje svoj celoživotný zápas so svojimi démonmi. 
ďalšie diela Jacka Londona - Tulák po hviezdach, Biely tesák, Majster alkohol, Martin Eden            
obľúbený alkohol - v postte všetko čo sa dalo vypiť a bolo tekuté, no keďže sa často plavil po mori, tak najmä rum

3. Ernest Hemingway - nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, predstaviteľ tzv. Stratenej generácie. S alkoholom zápasil najmä posledných dvadsať rokov života. Bolo známe, že svoj deň začína popíjaním obľúbeného martini, vymýšľal však aj vlastné nápoje ako Papa Doble, Death in the Afternoon. Trpel častými depresiami, ktoré sa snažil liečiť elektrošokmi. Alkohol ho v podstate priviedol k samovražde. Bol vášnivým lovcom zvierat, športovcom, obdivoval býčie zápasy. Do španielskej občianskej vojny narukoval ako dobrovoľník a reportér.. Posledné roky prežil na Kube, kde sa oddával popísaniu lakoholu a rybolovu.
slávne diela - Komu zvonia do hrobu, Starec a more, Zbohom zbraniam     
obľúbený alkohol - mojito, martini, biely rum

4. Jack Kerouac - kultová osobnosť beatnickej generácie, tvorca slávneho románu Na ceste. Spočiatku, keď ešte nebol taký slávny, popíjal len v kruhu priateľov a známych, neskôr sa stal alkohol pre plachého muža akýmsi útočiskom pred slávou a popularitou. K jeho priateľom patrili aj ďalší slávny beatnici - Allen Ginberg a William Burroughs. V románe Na ceste Kerouac vyzdvihuje drogy a alkohol nad všetko ostatné, nad jedlo aj živobytie. 
najznámejšie diela - Podzemníci, Mág, Osamelý pútnik,Anjeli zúfalstva, Zjazvenie Orfea, More je môj brat
obľúbený alkohol - najmä tvrdý: whiski, vodka, nepohŕdol ani pivom

5. Edgar Allan Poe - majster hororu, napísal kultovú poému Havran. Mal na pitie genetické predispozície, alkoholizmom trpel jeho otec aj starší brat. Študoval literatúru, z armády bol nejeden raz vyhodený z dôvodu opilosti. Z armádnej školy zo zase vylúčili z dôvodu nedisciplinovanosti. Oženil sa so svojou trinásťročnou sesternicou. Zomrel ako štyridsať ročný, keď ho našli mŕtveho na ulici. Príčinou smrti boli drogy a alkohol. Poe trpel chudobou, osamelosťou, bol navyše aj hazardným hráčom s veľkými dlhmi. Aj počas písania svojich slávnych hrôzostrašných poviedok, Jama a kyvadlo a Zlatý skarabeus, ktoré písal po krčmách, si údajne pomáhal popíjaním alkoholu. 
slávne diela - Čierny kocúr a iné poviedky, Predčasný pohreb, Správa nájdená vo fľaši
obľúbený alkohol -vajcový likér, absint 

6. Oscar Wilde -večný dandy, elegán, homosexuál (jeho milencami boli lord Alfréd Douglas a mladý spisovateľ André Gide). Wilde je jeden z najcitovanejších autorov na svete. Počas života sa nevyhýbal sa alkoholu, morfiu ani ópiu. Rád sa obklopoval luxusom. Za svoju homosexualitu bol väznený (napísal o tom dielo Balady o žalári v Readingu), zomrel na zápal mozgových blán. 
najznámejšie diela - Portrét Doriana Graya, Cantervillské strašidlo, divadelná hra - Aké je dôležité mať Filipa
obľúbený alkohol -šampanské, absint

7. Francis Scott Fitzgerald - navždy zostane nesmrteľný. Napísal  kultovú knihu Veľký Gatsby. S manželkou Zeldou Sayre vytvorili prominentný pá snov na spôsob Brada Pitta a Angeliny Jolie. Fitzgerald neuniesol slávu a čoraz viac prepadal alkoholu. Písal iba keď bol triezvy a to bolo čoraz zriedkavejšie. Zomrel na následky alkoholu po treťom infarkte. 
známe diela: Krásni a prekliati, Nežná je noc, Posledný magnát
najobľúbenejší alkohol - gin

8. Jaroslav Hašek - autor slávneho vojaka Švejka. Inšpiráciou jeho románu sa stali návštevníci pražských podnikov, s ktorými často sám posedával. Je vnímaný ako prototyp bohéma. Niekoľko rokov strávil v Rusku, kde prispieval do legionárskych časopisov (1916 -1918), neskôr prebehol k boľševikom. V roku 1907 bol krátko väznený za anarchistickú činnosť. Viac -menej z recesie založil Politickú stranu mierneho pokroku v medziach zákona, za ktorú aj sám kandidoval. Ako ženatý sa v Rusku oženil druhýkrát a len s ťažkosťami sa vyhol obvineniu z mnohoženstva. Zomrel vo veku tridsať deväť rokov na následky alkoholizmu.
známe diela - Dobrý vojak Švejk a iné podivné historky, Dobrý vojak Švejk v zajatí, Dobrý vojak Švejk pred vojnou a iné podivné historky 
obľúbený nápoj - pivo (hlavne Plzenské)

9. Rudolf Sloboda - autor európskeho formátu, ktorý je na Slovensku nedocenený. Celý život prežil v Devínskej Novej Vsi (dodnes môžeme vidieť jeho starý rozpadnutý dom, okolo ktorého pobehuje kopec mačiek). Jeho manželka trpela schizofréniou. Sloboda ju neraz udrel. Jeho tvorba úzko súvisí so životom, ktorý prežíval aj reálne. Zážitky z protialkoholického liečenia spracoval v románe Stratený raj. Bol známy svojimi alkoholickými excesmi, bojoval nielen so svojim vnútrom, ale aj so spoločnosťou, ktorá mu bránila v slobodne tvoriť. Viackrát sa pokúsil o samovraždu, nakoniec sa v roku 1995 obesil na reťazi od bicykla. Paradoxne v tom čase už abstinoval.
známe diela - Rozum, Narcis, Britva, Uršula, Láska, Krv
obľúbený alkohol -víno 

10. Jozef Urban - Jeden z našich našich najlepších hudobných textárov a básnikov. Veľký ohlas vyvolala už jeho prvá zbierka Malý zúrivý Robinson. Bohém, ktorý často vysedával v kaviarni U Michala, v ktorej sa v tom čase schádzali viacerí známi umelci.Svoj boj s alkoholom riešil veľmi svojsky. Ráno užil dávku antabusu, aby si v kaviarni objednal malý vínny strik, z ktorého si potom odpil. Alkohol často menil Urbanove nálady od priateľských až po agresívne. Viaceré osobnosti poukazovali na jeho komplikovanú povahu. Napriek tomu zanechal po sebe viaceré nesmrteľné texty, z ktorých sa stali hudobné hity - Voda, čo ma drží nad Vodou, Vráť trochu lásky medzi nás
obľúbený alkohol -víno

ďalší slovenskí spisovatelia, ktorí pravidelne siahali po fľaške alkoholu - Miroslav Válek, Vojtech Kondrót, Vojtech Mihálik, Vlado Bednár...      
      


    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára