streda 22. februára 2017

KAK (Kníhkupectvo, antikvariát, knižnica)

Ktorá kniha vám urobí najväčšiu radosť? Mne istým spôsobom urobia radosť knihy zo všetkých zdrojov. Novučičké dielo priamo z tlače (tá vôňa mi vždy zdvihne náladu), je jednoducho top. Či už si kúpite knihu priamo v predajni alebo si ju objednáte cez internet. Keď príde díler a prinesie mi zásielku, zakaždým si objednané dielo niekoľko minút len tak prehadzujem v rukách a vdychujem vôňu tlače. Aj keď sa prechádzam po kníhkupectve a už som vopred rozhodnutý, že si konkrétny titul kúpim, vždy sa s ním ešte chvíľu pohrám. Prečítam si stručný obsah na obálke knihy, základné informácie o autorovi, prezriem si väzbu. Nadýchnem sa a privriem oči. Potom vyberiem kartu alebo hotovosť a romantický sen sa mení na skutočnosť.



Knižnica je trošku väčšie dobrodružstvo. Väčšinou zamierim priamo medzi novinky a s búšiacim srdcom sa prehrabávam pomedzi tituly, či niečo zaujímavé neobjavím. Niekedy je to len jedno dielo, inokedy aj päť. Je to aj o šťastí, či sa kniha vráti v deň, keď sa rozhodnem knižnicu navštíviť. alebo ju tesne miniem. Pre mňa je to niečo ako malá dobrodružná výprava, na ktorú sa  vždy veľmi teším.

Podobné je to aj s návštevou antikvariátu. Je to niečo podobné ako aukcia drahých obrazov. Len oveľa dostupnejšie pre bežného človeka. Poznáte to. Vojdete dnu a snažíte sa objaviť medzi množstvom tých stoviek titulov niečo výnimočné, vzácne, hodnotné. Občas je to ako návšteva bazáru v nejakej exotickej krajine. Je tam kopec vecí, o ktoré by ste nezakopli, ale zakaždým objavíte aj niečo zaujímavé. Limitované vydanie nejakého staršieho románu, knihu, ktorú z nejakých dôvodov v minulosti stiahli z predaja alebo z tlače, prípadne staršie vydanie nejakého diela, ku ktorému sa už nespravila dotlač. 

Prehodím si cez plece ruksak a idem objavovať ďalšie a ďalšie príbehy, ktoré čakajú ukryté v stovkách rôznych kníh. Vlny narážajú o pobrežie, slnko sa leskne na hladine jazera a knihy čakajú na svojich čitateľov. A to sa nikdy nezmení.     
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára