nedeľa 12. februára 2017

RECENZIA: Dominik Dán - Červený kapitán (Slovart, 2007)

HODNOTENIE:  ****

"Bežný človek je schopný zachytiť iba určitú škálu tónov... okolo Červeného kapitána hrali ultrazvuk... nikto nič nepočul! Krycie meno Červený kapitán, nič viac neviem! Špeciálny agent určený na finálne výsluchy... bez bližšie špecifikovaného konca..." (s.175).

Sú dva roky po nežnej revolúcii a dva roky pred rozdelením Československa
Náhodnými výkopovými prácami nájdu telo človeka, čím sa spustí lavína smerujúca k bývalej(?) ŠTB, k starým (?) hriechom katolíckej cirkvi, k prominentnému nacistovi Hermannovi Goringovi, až k bájnemu pokladu slávnych templárov. 

Richard Krauz stojí tentoraz proti všetkému a všetkým. Jeho parťák z vyšetrovania Burger príde takmer o život, v pohotovosti sú aj vyšetrovatelia na Morave, zoznámime sa s biskupom Jánom Jastrabom (alebo žeby iným dravcom?) a na scénu prichádza v závere románu nový člen vyšetrovacieho tímu Jozef Fischer alias Chosé. 

Červený kapitán v niektorých pasážach pripomína Brownov Da Vinciho kód alebo Anjelov a démonov. Atmosféra "Nášho mesta" začiatkom 90 tych rokov je vykreslená priam magicky. 

Lákavý námet nenechal chladnými ani filmových tvorcov a v roku 2016 bol podľa úspešnej knihy nakrútený film s rovnomenným názvom. 
Kritika katolíckej cirkvi, praktiky ŠTB, Bratislava 90 tych rokov, templársky poklad, nevysvetliteľná vražda, napínavé scény, čierny humor. Čo viacej si môžeme želať?
    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára