streda 15. februára 2017

RECENZIA: Peter Holka - Láska prebýva na Kilimandžáre (Ikar, 2015)

HODNOTENIE:  ***

Aj vám názov románu pripomína Ondrejovovo dielo Africký zápisník

Peter Holka písať romány spojené s detstvom a dospelosťou jednoducho vie. Podľa môjho názoru mu táto pozícia sedí lepšie ako úloha postaršieho, životom sklamaného muža, ktorý sníva o vzrušujúcich erotických dobrodružstvách. 

Peter Miller, hlavný hrdina Holkovho (zatiaľ) posledného románu, sníva o afrických dobrodružstvách, čím sú si s otcom podobní. Spoločne s najlepším kamarátom Bercom pravidelne trénujú na bežecké preteky, ktoré sa podarí Petrovi dokonca vyhrať. Je zaľúbený do spolužiačky Gity Púpavovej, s ktorou zažívajú prvé intímne dotyky, bozky a hladenie tiel. Všetko sa skomplikuje vo chvíli, keď sa Peter dozvie, že miestny kaplán jeho krásnu priateľku už dlhšiu dobu zneužíva. Peter sa rozhodne vykonať krutú pomstu...

Príbeh je vyrozprávaný pútavou formou. Peter je zaujímavá postava. Má síce žiacku knižku plnú poznámok, no vo svojom vnútri nie je zákerný, jednoducho len túži zažívať napínavé dobrodružstvá, vzrušujú ho dievčatá, strieda sa v ňom reálny a vysnívaný svet. S jeho detstvom sa lúčime vo chvíli, keď sa spoločne s rodičmi presťahuje do mesta. 

Druhá časť románu, ktorá je viac meditatívna ako príbehová, sa Peter zamýšľa nad životom a nad minulosťou a kladie si otázky typu - Čo by bolo keby...-
Onedlho ho čaká druhý rozvod, no napriek tomu je odhodlaný za každú cenu dosiahnuť vrchol Kilimandžára. Práve tam sa má totiž (podľa dávnej legendy) ukrývať vysnívaná žena.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára