pondelok 13. februára 2017

Slávni spisovatelia a ich múzy ( milenky)

Mnohí umelci holdovali nielen  alkoholu a drogám, ale aj nežnému pohlaviu. Slávni maliari, sochári, alebo fotografi počas kariéry neraz podľahli svojimi modelkám. A inak na tom nie sú ani spisovatelia.Mnohí slávni autori potrebovali k svojej tvorbe múzy, ktoré im pomáhali v tvorivej činnosti. Neraz ich však viacej ťahali skôr ku dnu ako k vytúženým výšinám. Ako to teda bolo s erotikou, sexom a milenkami slávnych spisovateľov?



Publius Ovidius Naso skončil za svoje dielo Umenie milovať, ktoré bolo akousi príručkou na flirtovanie a zvádznie, v doživotnom vyhnanstve. Rovnaký trest stihol aj ďalšieho slávneho básnika - Ovídia, ktorý hlásal erotickú slobodu.
Francois Villon bol slávny francúzsky básnik, autor Veľkého testamentu, ale aj bohém, ktorý trávil celé mesiace v bordeloch, po krčmách a na špinavých uliciach plných zlodejov. Od trestu smrti ho zachránili len šťastné okolnosti.
Svoje si užil aj Dante Alighieri, autor Božskej komédie. V neprítomnosti bol odsúdený na vyhnanstvo a v inom procese dokonca na smrť. Jednoduché to nemal ani Giovanni Boccaccio, ktorého dielo Dekameron poriadne zdvihlo žlč vtedajším predstaviteľom katolíckej cirkvi.

Málokto dnes vie, že slávny dramatik William Shakespeare písal okrem klasických divadelných hier aj  iný druh literatúry - erotické poémy Venuša a Adonis alebo Znásilnenie Lukrécie.
Markíz de Sade, autor slávneho románu 120 rokov sodomy, strávil pre svoje zvrhlé sexuálne praktiky tridsať rokov v rôznych väzeniach a na psychiatrických liečebniach. Kam sa hrabe odvar Päťdesiat odtieňov šedej? 

Známy štúrovec Andrej Sládkovič by nikdy nenapísal svoju Marínu bez životnej múzy - Márii Pischlovej. Hoci ich láska ostala nenaplnená, splodila jedno z najkrajších milostných vyznaní.
Aj samotný Ľudovít Štúr musel odolávať najskôr mladej intelektuálke Márii Pospíšilovej a neskôr pôvabnej Adele Ostrolúckej. Napokon však umrel ako starý mládenec, ktorý zasvätil svoj život národu.

Jozefa Miloslava Hurbana očarila krásna slovenská herečka s írečitým slovenským menom - Anička Jurkovičova, s ktorou splodil známeho slovenského básnika- Svätozára Hurbana Vajanského.

Spoločnosť krásnych žien vyhľadával aj slávny Erich Maria Remarque, autor románu Na západe nič nové, v náručí ktorého skončili viaceré slávne ženy 20. storočia. 
Nekorunovaným kráľom medzi spisovateľmi  minulého storočia je Charles Bukowski, ktorý sa so svojimi zážitkami zveril okrem iného aj v románe s príznačným názvom - Ženy. V jednej zo svojich poviedok opísal sexuálny zážitok s maloletým dievčaťom tak vierohodne, že čelil obvineniu zo znásilnenia (čítal som ju a naozaj to bola sila). 

Spisovatelia a ženy (milenky, múzy) mali vždy k sebe blízko, či už to bolo v staroveku alebo dnes. Myslím si, že je to vzájomná túžba. Ženám lichotí pozornosť slávnych autorov a slávnym autorom zase imponuje pozornosť nežného pohlavia. A tak to bude vždy.  



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára