streda 22. februára 2017

RECENCIA: Stephen King - Revival (Ikar, 2016)

HODNOTENIE:  ****
" - Niečo sa ti stalo! Niečo sa ti stalo! Niečo sa ti stalo, Jamie! Niečo sa ti stalo!- Vtedy som sa rozkričal" (s.208).



Stehpen King je jedným z najvplyvnejších, najbohatších, najjčítanejších a najrešpektovanejších súčasných autorov. Myslím si, že aj tí, ktorí knihy bežne nečítajú, sa už s jeho menom niekedy stretli. Viaceré jeho romány boli úspešne sfilmované. 

Román Revival je príbehom chlapca menom James Morton, ktorý žije spoločne so svojimi rodičmi a súrodencami na jednom z menších amerických predmestí. Jedného dňa, keď má James šesť rokov, sa do ich mesta prisťahuje mladý reverend Charles Jacobs. Je to muž, ktorý bude od svojho príchodu výrazným spôsobom ovplyvňovať Jamesov ďalší život. Reverend Jacobs má krásnu manželku a malého synčeka. Vo voľnom čase veľmi rád experimentuje s elektrinou. Život plynie ako má, viaceré dni sa akoby zlievali do jedného. Až kým sa nestane hrozná tragédia. Pri autonehode zahynie Charlesova manželka aj so synčekom. Mladý reverend zanevrie na boha a poslednú kázňou umlčí všetkých návštevníkov kostola. Odchádza z mesta a na živobytie si zarába rôznymi atrakciami po jarmokoch, na ktorých predvádza triky s elektrinou.
James sa na strednej škole zamiluje do Astrid Soderbergovej, krásneho dievčaťa a stane sa členom rockovej kapely. Spočiatku hráva po rôznych kluboch, keď sa mu začne dariť, koncerty pribúdajú a Jamesova sláva rastie. Rozíde sa s Astrid, pije alkohol a pichá si heroín. 
Keď sa jedného dňa prebudí z bezvedomia, uvedomí si, že odkedy opustil rodičovský dom, uplynulo dlhých štrnásť rokov. Je z neho obyčajný feťák, opustená bývalá hviezda hudobnej scény, o ktorú nikto nestojí. Vie, že ak nezačne okamžitú odvykačku, jeho dni sú zrátané. Jediný, kto mu môže v tejto situácii pomôcť, je bývalý kazateľ - Charles Jacobs. Ich životy sa po rokoch opäť pretnú a nebude to naposledy...

Zaujímavý príbeh, ktorý varuje všetkých, ktorí sa chcú hrať na boha. Záverečná kázeň Charlesa Jacobsa stojí rozhodne za pozornosť. Pri viacerých pasážach som mal doslova zimomriavky. 
Do pozornosti dávam aj začiatok príbehu, ktorý je vskutku originálny. 
Charles Jacobs aj James Morton sú charizmatické postavy, románu rozhodne nechýba napätie aj humor: "Kto bude kázať na pohrebe? Táto otázka (podobná ako - Kto strihá holičovi vlasy)-" (s.73).
"Yankeeovia okrem toho, že sú od prírody aj výchovou uzavretí, majú sklony k miernym predsudkom v otázkach náboženstva a rasy. O tri roky začul, ako jeden z mojich učiteľov na strednej škole v Gates Falls hovorí druhému užasnutým a pobúreným tónom: -Preboha, prečo by mal ktokoľvek dôvod strieľať n toho reveranda Kinga? Nebesia, veď to bol predsa dobrý neger!" (s. 77). 
"Hector spustil aj druhú slohu, kde kárový dolník vyzval pikovú dámu, aby to naňho skúsila tak, ako to len ona vie, ale vtedy praskla struna: PAM! -Jaj, ty piča jedna, - rozčúlil sa holič Hector a to bol koniec jeho improvizovaného koncertu" (s.108).

O spisovateľských kvalitách Stephena Kinga sa baviť nemusíme. Stačí otvoriť knihu a naplno sa do nej ponoriť. Nič viac. Zážitok zaručený.     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára