sobota 18. februára 2017

Rebríček najpredávanejších kníh v dejinách

Je dosť náročné zostaviť rebríček najpredávenejších kníh v dejinách, pretože rôzne zdroje uverejňujú rôzne rebríčky. Snažil som sa preto vychádzať z viacerých informácii a na základe nich som dospel k nasledujúcemu poznaniu: 




1. Charles Dickens - Príbeh dvoch miest (200 miliónov) -historický román, ktorý vykresľuje drsné podmienky roľníkov vo Francúzsku pred začiatkom Veľkej Francúzskej revolúcie.

2. Antoine de Saint - Exupéry - Malý princ (140 miliónov) - je zároveň aj  v prvej päťke najprekladanejších kníh na svete a každý rok sa z nej predá okolo dvoch miliónov výtlačkov. Kniha, o ktorej sa hovorí, že sa dá čítať v každom veku a zakaždým inak. Príbeh Malého princa, ktorý pestuje na svojej maličkej planéte drobnú ružu a potom cestuje vesmírom po rôznych planétach, aby dospel k poznaniu tu na Zemi uprostred púšte, v spoločnosti leteckého pilota, očarí hádam každého. V Spojených štátoch Malý princ dlhé roky súťažil s Bibliou o to, koľko domácností vlastní ich vlastné vydanie, pričom tesne po vydaní zaznamenal Malý princ len vlažný úspech.

3. Joanne Rowlingová - Harry Potter a Kameň mudrcov (107 miliónov) - Úžasné číslo, keď pomyslíte na to, že Rowlingová bola v roku 1997 neznáma autorka a žila v tom čase v podstate len zo štátnej podpory. Trvalo jej dlhých šesť rokov, kým dokončila prvý diel Harryho dobrodružstiev. 

4. Agatha Christie - A neostal ani jeden (100 miliónov) - Príbeh odohrávajúci sa na pobreží Devonu, kam pozve bohatý majiteľ pán Amis skupinu desiatich ľudí. Tajomný majiteľ sa však nedostaví a hostia pochopia, že sú v pasci. Situácia sa zdramatizuje, keď sa ozve neznámy hlas z gramofónu a každého z nich obviní, že spáchal vraždu. Tak ako ubúda černoškov v detskej riekanke, tak ubúda aj hostí vo vile, ktorých vraždí neznámy šialenec. Vrahom je pri tom jeden z hostí...

5. Cao Xueqin - Sen o Červenom pavilóne (100 miliónov) - je súčasťou Štyroch čínskych klasických významných  románov, ktoré sú považované za štyri fiktívne majstrovské diela predmodernej Číny. Prvý krát vyšiel v roku 1791, no napísaný bol už oveľa skôr pod rôznymi inými názvami.
Je to sága o šľachtickej rodiny Ťia z 18. storočia. Autor v príbehu vykreslil osud vlastného rodu, ktorý upadol do nemilosti cisára a zároveň  v ňom opisuje príbeh "Rómea a Júlie" z východu. O románe sa hovorí, že by ho mal prečítať každý, kto sa chce dozvedieť viacej o čínskom svete, kultúre a dejinách. 

6. J. R. R. Tolkien - Hobit (100 miliónov) - dej knihy predchádza ďalšie slávne autorovo dielo trilógiu - Pán Prsteňov, s ktorou je úzko prepojená. Príbeh Hobita Bilba Bublíka, ktorý vedie pohodlný život, nie je ctižiadostivý a nemá potrebu nikam cestovať. Jedného dňa však pri jeho dverách zaklope čarodejník Gandalf  s trinástimi trpaslíkmi a vezmú Bilba na nezabudnuteľnú cestu za pokladom veľkého Smauga -obrovského a nebezpečného draka.

7. Henry Rider Haggard -  Ona: História dobrodružstva (100 miliónov) - spojenie dojímavého fantastického dobrodružného románu s feministickou literatúrou, ktorý ukazoval ženy v rôznych mocenských pozíciach. Zoznámime sa so stratenou civilizáciou v africkej džungli, v ktorej vládne nesmrteľná kňažka s nevšednej krásy. Kniha vyšla v roku 1887 a autor v nej riešil aj problémy rôznych spoločenských vrstiev a otroctva, pričom vychádzal z vlastných skúseností z cestovania po Južnej Afrike.   

8. C.S. Lewis - Lev, Čarodejnica a skriňa (Kronika Narnie) (85 miliónov)- kniha je zaradená medzi 100 najlepších románov všetkých čias. Rozpráva príbeh o Narnii, ďalšom svete, ktorý sa podarilo objaviť štyrom deťom. Narnia je svetom plným čarodejníkov, víl, škriatkov, dobra a zla, ale najmä svetom mnohých úžasných dobrodružstiev. 

9. Dan Brown - Da Vinciho kód (80 miliónov) - že sa oplatí načať kontroverznú tému, o tom sa presvedčil Dan Brown v roku 2003. Jeho voľný výklad biblických motívov pobúril katolícku cirkev po celom svete (najmä obraz Posledná večera) a zároveň mu zabezpečil miliónovú predajnosť aj nasledujúcich románov. Autor musel čeliť viacerým žalobám z plagiátorstva, ktoré však napokon úspešne ustál.

10. Napoleon Hill - Mysli a zbohatni (70 miliónov) - kniha bola publikovaná v roku 1937 počas veľkej hospodárskej krízy a do roku 1970, keď autor zomrel, sa z nej predalo okolo dvadsať miliónov výtlačkov. Dielo obsahuje 13 základných filozofií (pričom každej z nich je venovaná osobitná kapitola), píše o tom ako byť úspešný v podnikaní aj v osobnom živote. Kniha je považovaná za jednu z najvplyvnejších príručiek obchodnej literatúry na svete. 

Knihy, ktoré sa do prvej desiatky predajnosti síce nevošli, no napriek tomu sa z nich predalo  milióny výtlačkov:

 J.D. Salinger - Kto chytá v žite

 Paolo Coelho - Alchymista

Vladimír Nabokov - Lolita

Umberto Eco - Meno ruže

Stephen King - Svedectvo

E.B. White - Šarlotina pavučinka

F. Scott - Fitzgerald - Veľký Gatsby

L.N. Tolstoj Vojna a mier

Anne Frank - Denník Anny Frankovej

Harper Lee - Nezabíjajte vtáčika

George Orwell - 1984

Wiliam Young - Chatrč

Joseph Heller - Hlava 22

Khaled Hosseini - Lovec drakov

Ellie Wiesel - Noc

Chinua Achebe - Veci s rozpadávajú 

Stieg Larsson - Dievča s tetovaním draka

Margaret Mitchel - Odviate vetrom

Colleen McCullough - Vtáky v tŕní 



Aj vás prekvapili viaceré mená autorov a diela v rebríčku? Musím sa priznať, že z prvej desiatky najpredávanejších kníh som prečítal len Exupériho Malého princa a Brownov Da Vinciho kód. Ale verím, že to postupne napravím. Z ďalšími titulmi mimo prvej desiatky je to oveľa lepšie. Z nich  som zatiaľ neprečítal tieto: Stephen King - Svedectvo,                         E. B White - Šarlotina pavučinka, Ellie Wiesel - Noc, Chinua Achebe - Veci sa rozpadávajú, Strieg Larsson - Dievča s tetovaním draka. 


A ako ste na tom vy? :)





     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára