nedeľa 15. januára 2017

RECENZIA: Susan Jane Gilmanová - Zmrzlinová kráľovná ( Fortuna Libri, 2015)

HODNOTENIE: ****

"Prezident Dwight D. Eisenhower mi dal meno Zmrzlinová kráľovná Ameriky. Na našej spoločnej fotografii -samozrejme, aj s jeho manželkou Mamie, samé perly  a pokazené zuby -, ktorú mi vlastnoručne podpísal, si podávame ruky v Ružovej záhrade pri Bielom dome." (s.10).  




V roku 1913 prichádza Ruska Malka Trejnovská spoločne so svojimi rodičmi a súrodencami do Spojených štátov. Podobne ako väčšina prisťahovalcov, aj oni veria americkému snu. Namiesto toho sa len pretĺkajú rôznymi zamestnaniami, žijú v mizerných podmienkach a nevedia ako ďalej. Vtedy sa odohrá udalosť, ktorá Malke navždy zmení život. Keď uteká cez ulicu, zrazí ju koč s konským povozom a zmrzačí jej nohu. Pán Dinnel, ktorý je za nehodu zodpovedný, sa k situácii postaví ako chlap. Uhradí náklady za liečbu a keď Malku prepustia nemocnice, vezme ju do rodiny. Malkina mama sa totiž medzičasom psychicky zrútila a skončila ústave a jej otec utiekol od rodiny. Malkina sestra Flora sa pretĺka na ulici ako sa dá. 
Pán Dinnel, a jeho rodina sú talianski prisťahovalci a súčasne aj majitelia zmrzlinárne. Ako Malka rastie, aj ona začína privoniavať k rodinnej firme. Zapíšu ju do školy, no tam sa jej všetci spolužiaci smejú, lebo je mrzáčka. Málka je však silná a vyhlási životu vojnu. Zmení si meno na Lillian Dinellová: "Do kostola som vošla ako Malka Trejnovská- Bialystokerová. No vyšla som z neho ako Lillian Maria Dinellová. Začala sa legenda môjho amerického života." (s.149)
Malka, teraz už vlastne Lillian, sa pokúša stále o nové a nové nápady, ktoré by pozdvihli rodinný podnik Dinnel a syn a zároveň oslabili konkurenciu. V čase, keď sa prihlási na vysokú školu, zamiluje sa do krásneho muža Alberta Dunkla. Jej práca je pre firmu stále významnejším prínosom. Po smrti pána Dinnela a jeho manželky sa Lillian poháda s nevlastnými súrodencami, ktorí za jej chrbtom predajú firmu konkurencii a s Albertom (prezýva ho Bert) odchádzajú, teraz už ako manželia, do podnájmu. Otvoria si vlastnú zmrzlinovú firmu, ktorá vďaka úžasnému Bertovmu vynálezu a priaznivej spoločenskej a politickej situácii (skončí hospodárska kríza), rýchlo napreduje. Onedlho majú už desiatky pobočiek po celom New Yorku, ale aj v iných štátoch. Všetko ešte zlepší 2. svetová vojna, kedy majú Lilly a jej manžel Bert monopol na dodávanie zmrzliny americkej armáde. Po skončení vojny sa firma stáva pojmom v celých Spojených štátoch. Podporuje viaceré charitatívne projekty (napríklad robí zbierku na liečbu detskej obrny), sponzoruje významné politické akcie, dodáva zmrzlinu pre vojakov bojujúcich vo vietnamskej vojne. Lilly sa po rokoch opäť stretne s otcom (nie je to však žiadne radostné padnutie si do náručia) a začína vysielať vlastnú detskú trojhodinovú show, ktorá sa s prestávkami vysiela takmer 25 rokov. Podáva ruku s prezidentmi Spojených štátov, pochová manžela, väčšinu právomocí vo firme postupne prenechá svojmu puntičkárskemu synovi Isaacovi. A stále má chuť prichádzať s novými a novými nápadmi, hoci je už v podstate už len čestnou prezidentkou svojej mega úspešnej firmy.

Toto bola minulosť Lillian Dinellovej. V súčasnosti má stará pani čoraz väčšie a väčšie problémy. A to nielen zdravotné. Jediný človek, s ktorým si rozumie, je jej dospievajúci vnuk Jason. Ten ju tajne zásobuje marihuanou a snaží sa ju držať pri živote. Amerika už o svoju Zmrzlinovú kráľovnú nestojí. Producenti ju odstavili od dlhoročného detského programu, keď udrela päsťou malé dievčatko a navyše jej hrozí aj dlhoročné väzenie za daňové úniky. A po sedemdesiatich rokoch stretáva svoju sestru Flóru. 
Dokáže sa s tým všetkým stará pani vyrovnať?   

Pútavo vyrozprávaný príbeh o mladej imigrantke, ktorá zažila vo svojom živote niekoľko vrcholov aj pádov. Pri čítaní viacerých pasáží som mal pocit, že čítam vynikajúci Archerov román Kain a Ábel. Zmrzlinová kráľovná je plná emócií, dobrodružstiev, veľmi dobrých dialógov, humoru aj napätia. Kniha jednoducho obsahuje všetko, čo má napriemerný román mať. Len hrozí, že pri čítaní niektorých kapitol dostanete veľkú chuť na zmrzlinu :)              

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára