nedeľa 8. januára 2017

RECENZIA: Irvine Welsh - POhlavní životy siamských dvojčat (Argo, 2016)

HODNOTENIE: ****

"Pohlavní život siamských dvojčat. Na koláži jsou herečky Kristen Stewartová a Megan Fofová sešitý od pasu nahoru, sedí na lavičce v parku a rezolutně koukají každá jinam. Za nima stojí Ryan Reynolds a bezradně civí do kamery. Pod fotkou heslovitý popisek: Dvě smělé dívky, jedno sexi tělo, budou potíže" (s.356).  



Lucy Brennanová je fitnestrénerka, ktorá sa dostane do konfliktu s potenciálnym vrahom, ktorého úspešné ozbrojí, čím na seba pritiahne pozornosť polície a médií. Celú situáciu totiž natočí na mobil Lena Sorensenová, úspešná umelkyňa s nadváhou. Obe ženy by sa za normálnych okolností nikdy nestretli. Odlišnejšie byť totiž ani nemôžu. Kým Lucy je vulgárna bisexuálka, ktorá sa priam vyžíva v jednorázovkách, vzrušujú ju dominantnejšie praktiky, je posadnutá cvičením, uráža tlstých ľudí a zároveň sa snaží nájsť samú seba, Lena je jemnejšia žena, ktorú opustil dlhoročný priateľ a smútok zaháňa prejedaním sa. Prijme preto ponuku Lucy Brennanovej a podriadi sa je tréningovému programu. Lenže nemá dostatočne pevnú vôľu a zlyháva. Lucy preto zvolí radikálne riešenie. Pripúta Lenu v prázdnom byte reťazou, nechá jej len misku s nízkokalorickým jedlom, vedro na vykonávanie potreby a gumený bazén na umývanie sa. Jedinú zábavu, ktorá Lucy zúfalej žene dopraje, je bežiaci pás.
Ubehne šesť týždňov a z Leny sa stane príťažlivá štíhla žena. Obe sú spokojné. Jedného dňa Lena navrhne Lucy erotickú hru, pri ktorej jej spúta ruky putami. Lucy je omámená vzrušením a až po chvíli si všimne, že namiesto policajných pút má okolo zápästia obmotanú kovovú reťaz. Úlohy sa menia. Začína pomsta. Teraz je pánom situácie Lena, ktorá dá Lucy podmienku, že ju pustí len v tom prípade, ak priberie na deväťdesiat kíl: "Otočím se na Lenu. -Asi tu fakt musím nějakou dobu zustat, že jo?-" -Jo, asi jo-" (s.339). V byte sa povaľujú vysokokalorické jedlá a nápoje, bazén na osobnú hygienu, vedro na vykonávanie potreby a Lucy Brennanová prehĺta prvé nezdravé fast foodové sústa, ktoré zapíja presladenými nápojmi...

Irvine  Welsh je verný svojmu drsnému štýlu, čiernemu humoru, vulgárnemu jazyku a kadejakým úchylným postavám, ktoré vystavuje rôznym nečakaným situáciám. Dej ma spád, akoby ste sedeli v rýchlom športiaku. Nie je to jazda pre každého, no pokiaľ vám vyššie spomenuté veci neprekážajú, výborne si ju užijete: "Mona na tátu vejrá  tak upřene, že s těma vykulenýma očima vypadá jako králík, kterého šuká lišák" (s. 304)     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára