sobota 21. januára 2017

RECENZIA: Lotte Kinskofer - Čierny sneh (Fragment, 2012)

HODNOTENIE: ***

"Týždeň na to zmiznú prvé plagáty. Sú strhnuté, rozpadávajú sa, na jednom Simonova fotka vybledne, na inom je roztrhaná. Tvár môjho brata naháňa po uliciach vietor. Predavač zeleniny zabalí šalát do novín. Keď prídem domov, vidím Simonovu fotku. Nie je to veľmi taktné, ale stane sa to. Vyhodím papier, skôr než ho vyhodí mama" (s.61).

Tínedžerské krimi z nemeckého prostredia nám predstavuje pätnásťročného Simona, naoko slušáka v štrikovanej vestičke, ktorý jedného dňa bez stopy zmizne. Jeho otec, učiteľ matematiky na strednej škole a mama - predavačka v kníhkupectve, sú z toho zúfalí. 
Polícia spočiatku nevenuje chlapcovmu zmiznutiu pozornosť, aj preto sa do akcie púšťa na vlastnú päsť Simonova sedemnásťročná sestra Lara so svojim priateľom Maxom. Lara postupne odhaľuje temnejšiu stránku svojho brata a všetko nasvedčuje tomu, že za jeho zmiznutím stojí väčšie množstvo ukradnutých drog. 
Na scéne sa zjavuje podivný chalan s prezývkou Bonzo, ktorého Lara pozná ešte zo škôlky. 

Na prvý pohľad to vyzerá ako klasické pátranie po zmiznutom tínedžerovi, no postupne sa nám príbeh zaujímavo zamotá.  
Nečkajte nič prelomové, ale ako oddychové čítanie na skrátenie mrazivých januárových podvečerov, prečo nie? Ešte musím upozorniť na vcelku pôsobivé vyústenie príbehu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára