pondelok 9. januára 2017

Aké najčastejšie chyby robíme pri čítaní kníh?

Snažil som sa vypichnúť najčastejšie chyby, ktoré robíme pri čítaní kníh. Niektorým sa nevyhnem ani ja, ale bojujem s tým :)




Najmä pri hrubších knihách máme tendenciu preskakovať úvodných 20-30 strán, aby sme vpadli rovno do deja a môžeme tým stratiť dôležité prvotné informácie.

Hlavne pri románoch, ktoré sú bohaté na kvetnaté opisy, neraz vynechávame počas čítania celé pasáže a práve v nich môže byť ukryté dôležité posolstvo alebo myšlienka, ktorá je kľúčová pre celý príbeh.

Väčšina čitateľov sa stotožní s nejakou postavou z príbehu, ktorú si v knihe z rôznych príčin obľúbia a potom dúfajú,, že sa bude správať, konať a myslieť podľa ich predstáv.

Čitatelia sa  nestotožnia so záverom knihy, zabúdajú na to, že autor má právo na to, aby uzavrel príbeh po svojom.

Stane sa, že je nám nejaká postava vyslovene nesympatická alebo máme voči nej doslova averziu a len na základe toho odpíšeme celé dielo ako nepodarok. Je to jedna z častých chýb, ktorá je neférová voči autorovi diela.

Počas čítania máme zlozvyk počúvať v pozadí hudbu alebo nechať pustený televízor ako kulisu, čím výrazne znižujeme schopnosť vnímania obsahu knihy. 

Neraz blúdime myšlienkami niekde inde, keď počas čítania myslíme nad súkromné záležitosti a uvedomíme si to niekedy aj po troch- štyroch stranách a musíme sa potom spätne vrátiť k deju.

Keď je román hrubší a obsahuje dlhšie kapitoly, prípadne nie je rozdelený na kapitoly, ale písaný súvislo, neraz sa nám stáva, že z nejakého dôvodu musíme knihu odložiť nabok a keď sa k nej spätne vrátime, nevieme na ktorej strane sme naposledy skončili, prípadne o čom sme čítali a strácame sa tak v deji.

Je chybou mať rozčítaných viacej kníh naraz, najmä ak sú tematicky podobné. Potom sa nám príbehy začnú zlievať do jedného a nemáte z toho nijaký čiteľský zážitok.

Mnohé mená postáv vnímame len povrchne. Nie je to problém pri dielach, ktoré majú štyri -päť hlavných postáv, no pokiaľ je to viacgeneračné dielo, to už nastáva dosť veľký problém v orientácii, že kto je kto. 

Častokrát sme ešte pred otvorením knihy ovplyvnení názormi svojich priateľov, známych, kritikov a verejne činných osobností, ktoré knihu už prečítali  





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára