nedeľa 8. januára 2017

Denník neposlušnej školáčky (erotický príbeh)






Ako zabezpečiť knihe komerčný úspech? Samozrejme, najlepšiu pozíciu majú úspešní spisovatelia, ktorí už majú vytvorené medzi čitateľmi nejaké meno. Čo však v prípade ak ste neznámym autorom a potrebujete sa na trhu presadiť? Vtedy vám ostáva týchto 5 možností: 

a) Dostať knihu do povedomia nejakou originálnou reklamou. V súčasnosti je najefektívnejšia sociálna sieť. Skúste vytvoriť nejaký silný slogan, niečo, čo okamžite udrie do očí. Napr.: Škandálny román o Ježišovej rodine. Toto Vatikán len tak nerozdýcha. Alebo si odfoťte nejaký rukou popísaný zošit a pod neho napíšete niečo ako: "Tento denník sa našiel pod lavicou neplnoletej školáčky. Skôr ako doň nahliadnete, mali by ste skontrolovať vašu dospievajúcu dcéru, lebo po prečítaní tohto denníka, dostane doživotného zaracha..."
Samozrejme, je treba zvoliť výrazný typ písma, na ktorý okamžite zamieri zvedavý pohľad čitateľa.

b) Je potrebné vsadiť na nejakú odvážnu fotografiu, ktorá sa bude vynímať na obálke knihy. Samozrejme, najlepšie predáva sex, násilie a vulgarizmy. Pokiaľ sa rozhodnete pre prvú možnosť, nestačí len civilná fotka, je potrebné niečím zaujať. Najlepšie je vsadiť na výraznejší výstrih, kratšie šaty alebo sukňu a vyššie podpätky. Výborne sa predávajú knihy s fotkami žien, ktoré pripomínajú luxusné spoločníčky. Pozor, nikdy však netreba odhaliť všetko, nejaký ten priestor fantázii je potrebné si nechať v zálohe. Predsa len, predávame knihu, nie ženu! No a keďže ženy s rovnakou, prípade bisexuálnou orientáciou, sú stále in, tiež sa to dá využiť. Poprípade úvodná fotka na obálke knihy v štýle mladej školáčky môže taktiež pomôcť predaju knihy.

c) Názov knihy: ak má kniha predávať, názov by mal byť dynamický, výstižný, rázny, provokatívny. Napríklad: Denník predčasne vyspelej školáčky, Ježišovo dieťa, Ockov neposlušný anjelik, Vystrieľajte všetky pandy, slony a žirafy

d) S názvom knihy súvisí do istej mieri aj téma, ktorú sa rozhodnete spracovať. Treba si uvedomiť, že dnes už takmer neexistuje téma, ktorá by dokázala šokovať. Sex, drogy, násilie. Ak má na to niekto chuť, klikne si na internet, kde má zadarmo tisíce stránok a nepotrebuje si preto kupovať knihu nejakého neznámeho autora. Ak by sa niekto odvážil siahnuť na Korán alebo Alaha a spraviť z toho nejaký škandalózny erotický román, je veľmi pravdepodobné, že sa dostane do povedomia mnohých čitateľov, no musí počítať s tým, že vzhľadom na citlivosť témy, by si následnú slávu dlho neužil... Mnoho autorov preto volí ľahšiu cestu, inšpirujú sa nejakým slávnym dielom a potom ho spracujú po svojom. Nie je to síce fér, ale pokiaľ ide neznámemu autorovi v prvom rade o zisk, cieľ je v tomto prípade splnený. 

d) Dôležité je naservírovať nerozhodnému čitateľovi, ktorý berie knihu do rúk, stručný obsah, ktorý ho presvedčí o tom, že kniha stojí za prečítanie, že by si ju mal okamžite kúpiť, skôr než začne uvažovať o kúpe nejakého lacného parfému. Obsah musí pracovať s dvojzmyslami, musí preháňať, na škodu nie sú ani expresívne slová a rozhodne pomáhajú aj provokatívne ukážky. Napr:
Simona je mladá unudená žena, ktorá žije sama vo veľkom dome. Jej úspešný a bohatý manžel je stále na cestách a ona sa cíti osamelá. Jedného dňa sa rozhodne najať si záhradného architekta, ktorý jej pomôže s úpravou záhradky. Aké je však Simonino prekvapenie, keď namiesto dobre stavaného architekta s vyšportovaným hrudníkom, ktorý sa leskne pod džínsovou prepotenou košeľou, vstúpi na jej pozemok krásna mladá architektka v elegantnom kostýme a jej dlhé nohy sa nádherne pohojdávajú na vysokých podpätkoch. Simona nikdy nemala pocit, že ju priťahujú ženy, ale táto záhradná architektka bola zvodnejšia ako princezná z rozprávky. 
- Dobrý deň, volám sa Denisa - predstaví sa neznáma a s úsmevom podá Simone jemnú ruku so starostlivo udržiavanými nalakovanými nechtami. - Simona -, zašepká sotva počuteľným hlasom očarená zanedbávaná mladá panička a srdce sa jej rozbúcha ako na prvom rande. - Poďte ďalej - dodá po chvíli a obe zvodné dámy kráčajú spoločne po rozľahlej záhrade, ktorá vedie smerom k vstupnej bráne luxusnej vily...

e) Je dobré mať k dispozícii kladné recenzie, najlepšie od známejších a renomovaných spisovateľov či iných verejne známych osobností. Tie sa väčšinou píšu na zadnú stranu diela, aby boli dobre viditeľné. Napr.: "Nemohol som prestať s čítaním, kým som sa nedostal na poslednú stranu. A potom som nespal ďalšie dve noci, tá kniha vo mne stále doznievala" (Jano Mravec, riaditeľ knižného vydavateľstva Mravenisko). "Presne s takou ženou ako Denisa som to vždy chcela skúsiť. Ešte teraz mám zimomriavky pri spomienke na tú malú zvodnú nežnú potvoru a tajne závidím Simone..." (Natália Neskrotná, moderátorka súkromnej televízie MDM). "Krásne postavy, príťažlivé prostredie, úžasný príbeh, chcelo sa mi plakať a smiať zároveň. Knihu môžem len a len doporučiť. Už teraz som ju kúpila trom svojim najlepším priateľkám" (Jana Slivová, redaktorka ženského magazínu Buď sama sebou).

Toto je teda stručný návod pre vás ako spraviť z neznámej knihy úspešnú. Pokiaľ vám ide o zisk a nie o kvalitu a hlbší umelecký zážitok, môžete sa inšpirovať. Ja osobne by som si takú knihu nekúpil (čo vám však môže byť jedno), lebo som si istý, že stovky čitateľov/teliek to vníma inak. Prajem veľa šťastia pri voľbe úspešného marketingu!      

          

    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára