utorok 24. januára 2017

RECENZIA: Samuel Bjork - Cestujem sama (Ikar, 2015)

HODNOTENIE:  ****

"Ceduľka s mottom Cestujem sama. Dievčatá mali nastúpiť na novú cestu. Áno, je to cesta. Evanjelium podľa Marka 10, 14. Nechajte deti prichádzať ku mne! Dievčatá pôjdu do neba" (s.303).  

V prípade, že ste podľahli čaru švédskej trilógie (Havranie dievča, Plameň túžby, Pýtine pokyny), potom je pre vás nórsky thriller Cestujem sama ako stvorený. Aj tu sa stretneme s vyšetrovacím tímom kriminalistov, ktorí vyšetrujú brutálne vraždy mladých dievčat. Na čele tímu stojí zhruba päťdesiatročný Holger Munch, milovník dobrého jedla, cigariet a hlavolamov. Munch je už desať rokov rozvedený a má šesťročnú vnučku. Ďalšou členkou vyšetrovacieho tímu je tridsiatnička Mia Krugerová, žena s výnimočným logickým myslením, s temnou minulosťou, ktorú držia pri živote silné antidepresíva. Novým členom tímu je Gabriel Mork, bývalý špičkový hacker. Okrem neho sa v Munchovom tíme pohybuje spoľahlivý Kim, starší policajt Ludvig, chlap menom Curey a vyšetrovateľka Anette. V Nórsku sa začnú objavovať mŕtve telá šestnásťročných dievčat, oblečených v ukážkovo vyžehlených školských uniformách. Väčšinou ich nachádzajú náhodní okoloidúci počas poludňajších prechádzok. 
Vyzerá to tak, že záujem vraha sa čoraz viac sústreďuje na Munchovu vnučku Marion. Je dedukcia Mie Krugerovej správna alebo je všetko úplne inak? 

"Máte minútu na to, aby ste sa dohodli na jednom mene: Andrea alebo Karoline. Dievča, ktorého meno mi oznámite, dnes večer zomrie. To druhé dievča bude žiť a vráti sa domov v priebehu dvadsiatich štyroch hodín. Ak sa nedohodnete na žiadnom mene, zomrú obidve dievčatá. Mne je to jedno. Jedna bude žiť, druhá zomrie. Vy rozhodnete. Sú vám pravidlá jasné?" (s.241) 

Výborný thriller, rozdelený do šiestich častí, ktorý vás udrží v napätí až do poslednej strany. Nedajte sa odradiť množstvom postáv, ani viacerými dejovými líniami, pretože všetky potôčiky sa napokon elegantne vlejú do jednej veľkej rieky. Román ako stvorený na chladné zimné podvečery, alebo možno jeden januárový víkend. Je totiž ťažké nepustiť knihu z rúk, kým ju nedočítate do konca.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára