štvrtok 19. januára 2017

RECENZIA: David Mitchell -Hybatelé (Mladá fronta, 2016)

HODNOTENIE: ****




Kniha Davida Mitchella sa skladá z deviatich príbehov, ktoré sa dajú čítať samostatne, ale v konečnom dôsledku sa postupne zlejú do jedného celku. Odohrávajú sa po celom svete, takže to spočiatku vyzerá, že spolu nijako nesúvisia. Ale sú tam tenučké nitky, ktoré vytvárajú pre čitateľa záchytné body. 
Začneme v Japonsku, kde sa zoznámime s mužom, ktorý je súčasťou fanatickej sekty, ktorá má na svedomí výbuch v tokijskom metre. V druhom príbehu prichádza na scénu mladý predavač CD nosičov, fanatik do jazzovej hudby. Tieto dva príbehy veľmi pripomínajú Murakamiho poviedky. V treťom príbehu sa stretneme s nervóznym právnikom, ktorý si nájde vášnivú milenku a odchádza od manželky. Veľmi zaujímavým príbehom je ten s názvom Svätá hora, kde môžeme vidieť nástup čínskeho komunizmu a jeho dosah na bežných ľudí. V piatom príbehu duša neznámeho muža putuje do tiel rôznych ľudí a snaží sa nájsť konečne pokoj. Šiesty príbeh atmosférou pripomína film Dannyho jedenástka. Akurát, že zlodeji sú v tomto prípade zohratí Rusi. Siedmy príbeh rozpráva o členovi speváckej skupiny, ale hlavne flákačovi, ktorý prepadne hazardnej hre a márne hľadá samého seba. Záverečná časť, keď hlavný hrdina sedí pri hracom stole a prehráva jednu hru za druhou, atmosférou pripomína Dostojevského novelu Hráč. Osmy príbeh nás zavedie do jedného zapadnutého írskeho mestečka (opisom prírody pripomína Pilcherovej romány), v ktorom sa schováva pred americkou vládou jedna významná vedkyňa. Deviaty príbeh je rozhovorom šialenca, ktorý je rozhodnutý zničiť celý svet, s moderátorom súkromného rádia. V poslednom, desiatom príbehu sa zhruba 350 stranový román uzavrie. Samozrejme rozuzlenie knihy neprezradím, ale všetko do seba pekne splynie...

Priznám sa, že príbehy sa mi čítali oveľa lepšie, keď som ich vnímal samostatne. Pokojne by mohli vyjsť ako poviedky, hoci nie všetky sú rovnako kvalitné. V každom prípade zaujímavá kniha, originálne postavy, dramatické zvraty, ale aj humor, ktorý pobaví.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára