piatok 6. januára 2017

RECENZIA: Olle Lonnaeus - Veľké srdce Mika Larssona (Brána, 2013)


HODNOTENIE:  *****

Severské kriminálne romány sú v súčasnosti na vrchole. Dôvodov je viacero. Jednak je to pútavý rozprávačský štýl, atraktívne prostredie v ktorom sa príbeh odohráva, napínavý dynamický dej a tajomné nezodpovedané otázky. 

Mika Larsson je štyridsaťpäť ročný muž, ktorý je po rokoch prepustený z väzenia. Sám sebe sľubuje, že odteraz sa bude venovať len svojmu synovi Robinovi. Mika má za sebou bohatú kriminálnu minulosť, no za väčšinu jeho priestupkov môže jeho prchká povaha, ktorá sa nedokáže preniesť cez nespravodlivosť. Mika sa zamestná  v autodielni u istého Borisa, ktorý je pôvodom Srb, no Mike postupne prichádza na to, že Borisova pracovná náplň široko presahuje opravu áut a hraničí so zákonom. Mikov syn Robin je poznačený neustálym sťahovaním z jednej pestúnskej rodiny do druhej a pevný bod, ktorý mu v živote chýba, nahrádza neonacistická skupina, ktorá zastrašuje miestnych prisťahovalcov. Pri jednej takejto akcii sú nafotení regionálnym novinárom, ktorý Robina vydiera. Robin pod psychickým tlakom sotí do muža tak nešťastne, že ten si udrie hlavu o roh stola a prestane sa hýbať... Svedkom udalosti je Roland Andersson, prezývaný Kráľ Bublina, ktorý je od detstva Mikovym priateľom. Mika ho kedysi zachránil pred šikanovaním a teraz sa mu to snaží Roland vrátiť. Robin s Rolandom dobre vedia, že keby sa Mika dozvedel o novinárovi, vzal by bez rozmyslenia vinu na seba, čo by pri jeho trestnom registri znamenalo doživotie. Preto sa snažia udalosť zamiesť pod stôl. Aby toho nebolo, Robin sa zamiluje do čiernej dievčiny - Lindy, o čom sa dozvedia jeho neonacistickí kamaráti, ktorí sa počas divokej naháňačky rozhodnú zamilovaný pár zlinčovať. 
Príbeh vrcholí vo chvíli, keď sa Mike dozvie, že jeho syn Robin bol v poslednej pestúnskej rodine fyzicky týraný. Je rozhodnutí vyhľadať muža menom Sune (ktorý je za to zodpovedný) a potom ho zabiť. Lenže o pár minút ho predbehne Robin, ktorý uteká z domu aj s nabitým revolverom. Polícia pracuje na prípade zmiznutého novinára veľmi svedomito, čim sa slučka okolo Mikovho a Robinovho krku nebezpečne sťahuje. Jediný, kto má ešte šancu niečo s tým urobiť, je Mikov kamarát - Kráľ Bublina.

Skvelý príbeh o neľahkom zbližovaní otca so synom pripomínajúci vzťah z Caveovho románu Smrť Bunnyho Munroa, dialógmi McCarthyho pecku Tahle země není pro starý a Trierove filmové pohrávanie v štýle Nymfomanky, Antichristy, či Melanchólie. Čítanie na jeden hlboký nádych a príjemný záverečný výdych. Časovaná knižná bomba!   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára