sobota 7. januára 2017

RECENZIA: Richard Rychtarech - Tvoja nočná mora (Marenčin PT, 2012)

HODNOTENIE: **

Keď som si kupoval knihu tohto relatívne neznámeho autora, zaujali ma na nej dve veci. Po prvé, stručný obsah na vnútornej strane obálky, ktorý sľuboval šokujúce zvraty a po druhé cena, keďže kniha bola zlacnená z 11,90 eura na približne 3,5 eura. 

Príbeh je v podstate banálny a ničím originálny. Máme tu ženu okolo štyridsiatky -Kláru, ktorá pracuje pre bohatého podnikateľa. Je samozrejme krásna, finančne dobre situovaná, vie si dopriať aj po sexuálnej stránke a navyše je akože (podľa rozprávačovho názoru aj inteligentná). Na scéne sa zjavuje istý, kde sa vzal - tu sa vzal, študent menom Rado, ktorému to páli, no na druhej strane školu dosť fláka, radšej si užíva život, opíja sa a robí častokrát až nezmyselné spontánne rozhodnutia. Samozrejme, že Klára a Rado sa jedného dňa stretnú a užívajú si jeden druhého. Okrem toho, že ich spája sexuálny pud, bez toho, že by to tušili, po čase vypláva na povrch ich spoločná minulosť, respektíve minulosť ich predkov...
Okrem Kláry a Rada vstupuje občas do deja aj syn Klárinho šéfa - Dominik, ktorý po rôznych životných fackách skončí hospitalizovaný na psychiatrickej liečebni. 

Podľa môjho názoru, Rychtarechov román zachránili pred totálnym odpísaním len dve veci: 1) cesta hlavných postáv spoločnou minulosťou a 2) nečakaný záver celého príbehu. Hoci aj ten pôsobil na mňa až príliš neuveriteľne a umelo vykonštruovane. 
Kniha sa skladá z krátkych kapitol, ktoré sú pomenované podľa mien jednotlivých postáv (Klára, Rado, Dominik). Rozprávanie je podobné Matkinovmu povrchnému štýlu, ak aj dôjde k hlbším filozofickým úvahám jednotlivých postáv, pôsobí to skôr komicky, ba až hlúpo. 

Ak máte nejaké zbytočné eurá vo vrecku, pokojne si Rychtarechov román kúpte v predajni Lacných kníh v akciovej cene a v prípade, že sa vám doma kolíše stôl alebo stolička, získate aspoň lacnú papierovú podložku pod nábytok.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára