pondelok 23. januára 2017

RECENZIA: Jo Nesbo - Spasiteľ (Ikar, 2012)

HODNOTENIE:  ****

"Položila mu ruku na plece a snažila sa zachytiť jeho pohľad. 
-Na tretí deň v stal z mŕtvych-, zašepkal Gunnar Hagen.
-Čo?-
Spasiteľ. Zastrelili sme ho v sobotu v noci. A dnes je utorok. Tretí deň-" (s.370).



Šéf  Harryho Holeho - Moller odchádza od polície a nahrádza ho Gunnar Hagen, ktorý sa bude musieť rýchlo zorientovať, lebo čoskoro je nájdené mŕtve telo Roberta Karlsena. Robert spoločne s bratom Jonom pracovali v Armáde spásy, ktorej šéfoval David Eckhoff. Jeho dcéra Martine sa zamiluje do Harryho Holeho. Časom polícia objaví telo krásnej ženy Ragnhild  Gilstrupovej, ktorá pochádza z bohatej a vplyvnej rodiny. Na scénu vstupuje chladnokrvný ostreľovač a nájomný vrah chorvátskej národnosti Stankič, ktorý prichádza zlikvidovať poslednú obeť...
 Harry sa bude musieť vyrovnať so smrťou svojho priateľa a kolegu Jacka Halvorsena, ktorého dobodá neznámy páchateľ vreckovým nožom. 
Harry občas premýšľa nad svojou životnou láskou Rachel, s ktorou sa nedávno rozišiel, a aby sa ľahšie zmieril so samotou, siaha po svojom tekutom priateľovi Jackovi Danielsovi. "Mám problém s náboženstvom, ktoré hlása, že už sama viera je vstupenkou do neba. Vlastne sa tým opiera o schopnosť človeka zmanipulovať vlastný rozum, aby prijal čosi, čo mozog odmieta pochopiť. Ide o rovnaký model intelektuálneho podriadenia sa, aký po tisícročia používali všetky diktatúry, o predstavu vyššieho rozumu, ktorý nepotrebuje dôkazy na svoje tvrdenia" (s.120).
Polícia sa dostane k dievčaťu menom Sofia, ktorú znásilnil jeden z pracovníkov Armády spásy. 
Kto si objednal ostreľovača Stankiča a aké temné tajomstvo ukrývajú bratia Jon a Rober Karlsenovci?
Hlavný vyšetrovateľ Harry Hole, jeho kolega Skarre a kolegyňa Beate Lonnová, budú mať čo robiť, aby prípad úspešne uzavreli. V každom prípade záver Nesbovho románu je naozaj prekvapujúci...

Kniha je rozdelená do piatich častí. Harry Hole je dnes už kultový vyšetrovateľ, k tomu nie je čo dodať. Dramatický dej, klasický šibeničný humor, nečakané zvraty a charizmatické postavy. Čitateľ dostane od Nesba presne to, čo od neho očakáva.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára