piatok 13. januára 2017

RECENZIA: Andy Jones - My dvaja (Plus, 2015)

HODNOTENIE: **

"-Vy dvaja ale máte šťastie.
 -Ďakujem, viem- vravím. 
-Dvojičky-, jemne štuchne Ivy do bruška.
-Ak vám manželstvo nevyjde, aspoň vám každému ostane jedno. He he!-" (s.115).



Wiliam Fisher je tridsaťročný Londýnčan, ktorý sníva o kariére slávneho filmového režiséra, no namiesto toho sa utápa v nakrúcaní hlúpych a mizerne platených reklám, ktoré mu poskytnú maximálne ak krátke sexuálne vzťahy s mladými a atraktívnymi ženami. Jedného dňa však stretne vizážistku Ivu, ktorá je od neho o jedenásť rokov staršia a zhruba po troch týždňoch majú prvý a zároveň nechránený sex, následkom ktorého Iva otehotnie, a je to hneď dvojitý zásah: "-Všetko je v najlepšom poriadku. Viac ako v poriadku. Vidíte túto oblasť tu...?- spýta sa a kurzor na obrazovke skopíruje kruhovú oblasť tesne pod hlavičkou môjho malého. Ivy prikývne a ja tiež. -Toto je druhá hlavička.-
-Druhá hlavička...? -dostanem zo seba po chvíli, ktorá sa zdá ako večnosť.
-Druhá hlavička, -povie Valerie. Druhé bábätko. -
Priložím si kávu k perám, vzápätí si však uvedomím, že ústa mám už otvorené. Napokon som sa rozhodol, že kávu nechcem a hrnček vrátim na stôl. Myslím, že sa mi chveje ruka, no uvedomujem si, že na to som príliš zmeravený, odpojený od vlastného bytia, a nezmôžem sa na nič , čo má jasný účel, na nič iné okrem chvenia" (s.97). 
Celý príbeh je v podstate o tom, ako sa Wiliam a Iva snažia vyrovnať s príchodom dvojičiek na svet a zároveň nerozbiť vlastný vzťah. Za pozornosť stojí ešte Wiliamov priateľ z detstva El. homosexuál, ktorého ničí Huntigtonova choroba, Joe, kolega a zároveň kamoš z práce, ktorému Wiliam organizuje rozlúčku so slobodou a Ivin komický brat Frank.
Inak je to neoriginálny, málo vtipný a v podstate ničím zaujímavý príbeh o nej a o ňom, akých si môžete prečítať každý rok stovky a stovky. Stále čakáte, že niečo príde a ono nič. Aspoň záver ponúkne dramatickejšiu scénu a celkom sympatické vyvrcholenie. Ak román neprečítate, o nič neprídete.       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára