štvrtok 12. januára 2017

RECENZIA: Karol Dunčák - Poslušný až na smrť (Spolok svätého Vojtecha, 2009)


HODNOTENIE: ***

Príbeh nemeckého kňaza Karla Leisnera, ktorý strávil takmer celé obdobie 2. svetovej vojny v koncentračnom tábore, kde bol podobne ako tisícky ďalších predstaviteľov cirkvi uväznený pre svoju vieru a názory na fašistický režim. 
Zomrel v roku 1945, vo veku tridsať rokov. Vysvätený za kňaza bol len pár dní pred smrťou priamo v koncentračnom tábore v Dachau, kde sa doslova do posledného dychu staral predovšetkým o ruských zajatcov. 



Leisnerov príbeh je nesporne zaujímavý, ale nie je to príbeh, od ktorého by ste sa nedokázali odtrhnúť, ako je tomu napríklad pri čítaní románov Utiekol som z Osvienčimu alebo Mengeleho dievča
V knihe je veľké množstvo historických faktov, ktoré som ocenil a takisto pozadie štyridsiatych rokov je podané celkom pútavo. 
Je cítiť, že Dunčák, ktorý je autorom knihy, je silno veriaci človek, navyše román vyšiel vo vydavateľstve Spolok svätého Vojtecha, no napriek tomu aspoň mierne kritický pohľad autora na Leisnera, ako osobnosť a človeka, by bol určite namieste. Alebo že by bol Leisner úplne bezchybný? Pochybujem.
Je dôležité vedieť, že nie všetci Nemci boli v období 2. svetovej vojny členmi Hitlerovho stáda, takýchto Leisnerov bolo určite viacej. Na to netreba zabúdať.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára