nedeľa 1. januára 2017

RECENZIA: C.D. Payne - Nestydaté plavky (Jota, 2015)


HODNOTENIE:  ****

"Zrovna sem se pokoušel znovu usnout, když tu mi ten název spontánně vyskočil v hlavě: NESTYDATÉ PLAVKY. Samozřejmě by byla finanční sebevražda rozjet kolekci bikin pod názvem Decentní dáma, s.r.o. Bikiny jsou všechno jen ne decentní. A "dáma" pusobí tak marnotratně, že horší už to snad být nemuže. Jaký typ zákaznic by mohl projevit zájem o módní bikiny? Nestydaté dívky se senzačními těly!" (s.153). 


Colm Moran je mladý absolvent prestížnej univerzity v Yale. Jeho otec je bohatý a úspešný obchodník, zatiaľ čo Colm sníva o kariére úspešného producenta v Hollywoode. Jeho krásna priateľka Betty je nádejnou herečkou a Colm už spriada plány na to, ako ju bude obsadzovať do svojich nezávislých filmov. Lenže je tu jeden malý problém. Colmov svojský otec odmietne syna finančne podporiť a tak namiesto filmovej kariéry je mladý absolvent univerzity nútený prijať pracovnú ponuku vedúceho závodu v jednej bezvýznamnej firme, ktorá vyrába plavky pre objemnejšie dámy: "Mám výhrady vuči nukleární válce, komunismu a demokratovi v Bílém domě. Pokud se na bikinách dají vydělat peníze, žádné námitky nemám" (s.149). Túto firmu, ktorá sa nachádza v mestečku Ukiah, ďaleko od San Francisca, kedysi vlastnil Colmov strýko. Colm je presvedčený o tom, že v zapadákove akým je Ukiah, nevydrží dlhšie ako týždeň. Navyše, keď otec mu odklepne mesačný príjem tridsať dva dolárov. 

Colm je z prvého dojmu sklamaný. Z mesta, z ľudí, z práce, z príjmu. Je tu však niečo, čo ho zaujme a donúti ho zostať v Ukiahu predsa len o nejaký ten týždeň dlhšie ako pôvodne plánoval. A tým niečím, alebo skôr niekým, je jeho domáca menom Jean Vallandová, ktorá nielenže prvotriedne varí, ale je navyše aj krásna, inteligentná, vtipná a snaží sa preraziť ako umelkyňa. Napriek počiatočnému nezáujmu o prácu sa napokon Colm pustí aj do navrhovania plaviek. Sám navrhne úspešnú kolekciu chlapčenských plaviek pod názvom Beachzilla, ktoré sú inšpirované komiksovou postavou Godzilly. Zatiaľ čo v práci sa Colmovi začína dariť, v osobnom živote sa mu to poriadne komplikuje. Hoci je bláznivo zamilovaný do svojej domácej, súčasne sa zasnúbi aj s krásnou herečkou Betty, od ktorej ho delí päťtisíc kilometrov. Betty sa totiž pokúša preraziť na divadelných doskách v New Yorku. Colm nelení a keďže nevie povedať ženám NIE, začne chodiť s miestnym dievčaťom z Ukiahu - Juanitou Prestonovou, nadmerne obdarenou slečnou( na tých správnych miestach), s ktorou sa taktiež zasnúbi. Juanita pochádza z mnohopočetnej rodiny a pracuje vo fotoateliéry. A aby toho nebolo málo, firma príjme mladú atraktívnu návrhárku s tvárou Audrey Hepburnovej - Normu Pomeroyovú, ktorá túži Colma za každú cenu dostať najskôr do postele a časom aj pred oltár. 
Všetko vyrieši až dlhá cesta karavanom, na ktorej sa zúčastní okrem Colma, Jean, Juanity a Normy aj sympatický chalan menom Ryan. Ide o turné, ktoré má spropagovať najnovšiu kolekciu miniatúrnych trojuholníkových plaviek. No a keďže Jean, Juanita a Norma sú mimoriadne atraktívne slečny a píše sa rok 1957, karavánové bikinové turné vzbudí u niektorých ľudí poriadne pohoršenie. Vzhľadom na skutočnosť, že karavan je príliš tesný, otázka znie, kto s kým bude v noci spať..

Ak máte rovnako ako ja radi atmosféru amerických zapadnutých mestečiek 50 -tych rokov 20. storočia, potom si prídete na svoje. Určite poznáte z filmov tie podniky, kam sa zvyknú zastaviť šoféri kamiónov, lebo tam majú lacné menu, obsluhujú tam dámy alebo slečny v rovnošatách a z jukeboxu znie nejaký rock v štýle Elvisa. Tí, z vás, ktorí ste videli prvý diel filmu Návrat do budúcnosti v hlavnej úlohe s Michaelom J. Foxom, určite budete v obraze.
 Román mi pripomína príbehy Ingy Lindstromovej alebo Rosamundy Pilcherovej. Aj v nich často krát prichádza fešák z dobrej rodiny do zapadákova, aby si našiel vysnívanú princeznú svojho srdca, ktorou je zväčša chudobná, no krásna deva. A hoci hneď na začiatku vieme ako to celé dopadne, nevadí nám to. Veď aj dospelí potrebujú svoje rozprávky. "Láska je zvláštní. Vyměnil jsem Katie, nádhernou holku, která byla celá šťastná, když si to se mnou mohla rozdat, za Betty, dívku o něco atraktívnejší, která ovšem měla kolena zajištěná nedobytněji než Fort Knox. Teď chodím se sexi holkou, která se mnou chce spát, ale z opatrnosti nemuže, a přitom toužím po jiné krasavici, která si mě ale drží pěkně od tela. Ještě donedávna jsem musel odolávat návrhum další dívky, jenže ta má teď zálusk na někoho jiného, a to na chlapa, jehož možná už brzy svede právě dívka, do které jsem podle všeho zamilovaný nejvíc" (s.184).
Payne je majstrom dialógov, vtipných hlášok, sarkastických poznámok, vie veľmi dobre narábať s emóciami, jednoducho celý román je taký pohodový, že vo vás vyvolá len tie najpríjemnejšie pocity. A napriek päťdesiatym rokom a konzervatívnej americkej spoločnosti, Payne ako prvotriedny rozprávač dokáže navodiť veľmi vzrušujúcu erotickú atmosféru... 
Nestydaté plavky sú také skvelé, až nám je ľúto, že je to len krásny nereálny príbeh. A možno práve preto sa tak výborne číta.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára