nedeľa 18. marca 2018

RECENZIA: Zdeněk Svěrák - Nové poviedky (Fragment, 2011)

HODNOTENIE:   *****

"Byl oblečenj jako komorníci ve filmech: zadek mu těsně obepínaly černý kalhoty a prsa bílá vestička s černejma proužkama. Vlasy měl vepředu prořídlý, ale vzadu hustý a spletený do copánku. Ještě než promluvil, věděl jsem, že je teplej. V těch mrazech to vypadá jako dobrá zpráva, ale mě to dvakrát nepotěšilo, protože se homosexuálum i ve vyšším věku  vétšinou líbím. Říkam si, jestli to nebude tím, že jsem v mládí celkem úspěšně závodil jako chodec. Když mě moje budoucí žena viděla na stadionu Evžena Rošického, jak se staženýma pulkama a vypíčeným hrudníkem uháním po dráze, řekla, že buď toho okamžitě nechám, nebo se rozejdeme." (s.103). 




Pokračovanie poviedok Zdeňka Svěráka predčilo, podľa môjho názoru, prvú časť. Deväť silných poviedok, ktoré nesú Kunderovu cynickosť a Dahlove majstrovstvo. 
Hneď prvá poviedka, Betlémske světlo, prináša silný príbeh. Pätnásťročný mentálne postihnutý chlapec sa snaží začleniť do sveta dospelých, no nie vždy to dopadne podľa jeho predstáv. Predovšetkým chlapcove dialógy s otcom sú skvelé. 
Druhá poviedka, ktorá nesie názov Sraz naší třídy, je o stretnutí gymnazistov po štyridsiatich rokoch, ktoré odhalí jedno zaujímavé tajomstvo obávaného učiteľa. 
Nákup je názov tretej poviedky. Je to smutno úsmevný príbeh manželského páru v pokročilom veku, ktorý sa viacej nenávidí ako miluje. Žena sa často vracia do čias svojej mladosti a premýšľa, ako by sa odvíjal jej život, keby sa v tom čase rozhodla inak... Jedna z najsilnejších poviedok, aké som kedy čítal. 
O slušném taxikáři je poviedka o chlapcovi, ktorého láska k učiteľke češtiny naučí zároveň milovať aj spisovný jazyk. Aj keď je učiteľka už dávno preč a z chlapa sa stal taxikár, slušné správanie a bezchybné vyjadrovanie mu ostalo.
Poviedka Ve vlaku je úsmevným príbehom o jednom cestujúcom, ktorý je zároveň rozprávačom príbehu, o matke s malých chlapcom, vietnamskom dievčati a veľkom vtákovi.
Lázňe Mokřady, ako už názov poviedky napovedá, sa odohráva v kúpeľoch. Je to príbeh o jednom slepom ladičovi pián, ktorému sa zázračne vráti zrak a vidí aj veci, ktoré by radšej nevidel. 
Dubnová povídka je riadny úlet. Hlavný hrdina je chlapík, ktorý sa narodil v rovnaký deň ako Hitler a zakaždým sa mu v tento deň prihodí nejaké nešťastie. Je to len náhoda? Aj preto odchádza dobrovoľne na psychiatriu, aby zabránil najhoršiemu. Podarí sa mu to?
Ujetá láska je poviedka plná emócii. Príbeh o dievčati a chlapcovi, ktorých električky šli povedľa seba a ich pohľady sa náhodne stretli. Osobne ma táto poviedka veľmi zasiahla a záver to v pozitívnom slova zmysle len zaklincoval. Paráda.
Dvojí vidění - o tom, že dvojité videnie nemusí byť vždy len na škodu, rozpráva táto jemne erotická poviedka, ktorej výrazná časť sa odohráva vo Švédsku. Hlavným hrdinom je hudobník, ktorý zo zdravotných dôvodov musí zanechať kariéru hudobníka v kapele a tak prijme ponuku hrávať po večeroch v jednej pražskej kaviarni. Jedného dňa dostane od staršej šľachtičnej ponuku, ktorá sa len tak neodmieta. Aby sa Svěrák nedostal do sporu s reálnymi švédskymi miestami a menami, použije skutočne originálne riešenie: "Tady musím upozornit, že odteďka budou všechny jména nepravý. Místní názvy si většinou vymejšlím, abyste je na žádné mapě nenašli, a u osob používám jména hokejistu švédskýho národního mužstva Tre kronor, protože nemám zájem nikoho poškodit." (s.101). 

"Byl to úsměv stárnoucích žen, který se týká jenom rtu a v očích se nekoná." (s.108). 

Výborná zbierka, ktorej nemám čo vytknúť. Silné príbehy, typický "Svěrákovský" humor, správne vyvážené emócie, porcia cynizmu, neošúchané postavy, jednoducho prvotriedny čitateľský zážitok. Niet čo dodať.         

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára