nedeľa 25. marca 2018

RECENZIA: William Seward Burroughs - Nahý obed (Maťa, 2011)

HODNOTENIE:   **

    "Do nahého oběda mužete vstoupit v libovolním křižování... Napsal jsem mnoho předmluv. Atrofují a spontánně se amputují, podobně jako se při západoafrickém onemocnění, postihujícím černochy, amputuje malíček na noze, kolemjdoucí blodýnka ukazuje svuj mosazní kotník a její prst, poskakující po manikýře po podlaze, je aportován jejím Afghánským Ohařem, který jí ho klade k nohám...
     Nahý oběd je program, příručka Co a jak... Černé hmyzí chtíče se otvírají a vylévají do ohromných krajin z jiných planet... Abstraktní pojmy, obnažené jako algebra, se zužují na černé lejno či na pár stárnoucích koulí...
     Tím, že otvírají dveře na konci dlouhé chodby, rozširuje Co a jak úrovně zkušenosti... Dveře, jež se otvírají pouze v Tichu... Nahý oběd vyžaduje od Čtenáře Ticho. Jinak totiž vnímá a reaguje na svuj vlastní tep..." (s.244).


  

William Burroughs výrazne ovplyvnil tvorbu beatnikov, stal sa symbolom hnutia hippies, inšpiroval rockové hudobné skupiny a množstvo hudobníkov.

Nahý obed, ktorý bol v roku 1991 úspešne sfilmovaný, bol spočiatku kritikmi označovaný za pornografický, násilícky výplod chorého, sfetovaného mozgu, za knihu, v ktorej absentuje dej. Až neskôr sa román stal doslova kultovou záležitosťou, ku ktorej sa vracajú čitatelia aj po desaťročiach. 
Autor bol pätnásť rokov na drogách, čo výrazne ovplyvnilo aj jeho tvorbu. Nájdeme v nej mnoho surrealistických obrazov, ťažko zrozumiteľné metafory, prelínanie reality a sna. Burroughs vystupuje ako rebel, človek túžiaci po slobode, no jeho úsilie je zviazané zákonmi, falošnou morálkou a závislosťou. 

"Amerika vubec není mladá země: byla stará, špinavá a plná špatnosti už dávno před osadníky a před indiálny. Zlo v ní neustále vyčkává" (s.28). 

Pre mňa osobne je Nahý obed príliš uletený, ťažko uchopiteľný a málo dejový. Nemám problém s tvorbou beatnikov, práve naopak, ale toto mi jednoducho nesadlo. Burroughsov román Teploš mi dal o dosť viacej. Ale to je vec názoru.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára