piatok 23. marca 2018

RECENZIA: Chuck Palahniuk - Neviditelné nestvury (Odeon, 2010)

HODNOTENIE:   ***

"Do prdele se mnou. Už mě unavuje být já. Já krásná. Já ošklivá. Blonďatá. Tmavovlasá. Milión pojebaných profesionálních módních úprav, po kterých jsem jenom v pasti jménem já.
Kým jsem byla před nehodou, to už je teď jenom příběh. Všechno před teď, teď, teď je jenom příběh, který vláčím s sebou. Počítám, že by to sedělo na kohokoli na světě. Co potřebuju? Nový příběh o tom, kdo jsem.
Co potřebuju? Rozesrat se tak děsně, že se nedokážu spravit." (s.160).




Debutový román, dnes už slávneho amerického autora, rozpráva príbeh o supermodelke Evie Cottrellovej, ktorá dosiahla úplne všetko. Má krásne telo, žiarivý úsmev, peniaze, luxusný dom, očarujúceho snúbenca Manusa Kelleyho...

STRIH

Teraz však leží v nemocnici zahalená v obväzoch a len občas ju príde navštíviť jej jediná priateľka Brandy Alexanderová, žena, ktorá má toľko plastických operácii, že z jej pôvodného tela už takmer nič nezostalo. Evie prišla počas autonehody o tvár. Niekto po nej vystrelil z guľovnice. Rana jej odtrhla čeľusť. Strávila dlhé mesiace pripútaná na lôžku, no prežila. Tvár jej však už lekári nedokázali dať do pôvodného stavu, navyše keď jej ju ešte aj vyzobali vtáci. Evie ostala zohavená, bez snúbenca, bez možnosti rozprávať. V hlave jej ostala už len jediná myšlienka. Myšlienka na pomstu. Zozbiera preto posledné zvyšky síl a rozhodne sa po boku  Brandy Alexanderovej a jej priateľa Setha Thomasa vrátiť späť medzi ľudí. A potom...

Palahniukov debut odmietlo viacero vydavateľstiev. Prekážal im sex, transsexualita, perverznosť, vulgarizmus. Dnes to znie už trochu úsmevne, lebo v porovnaní s neskoršími autorovými dielami sú Neviditelné nestvury len ľahkým odvarom. V každom prípade, ak mám knihu porovnať s inými autorovými dielami, tento jeho román mi príde skôr ako mierny nadpriemer. Možno som si zvykol na neskoršiu Palahniukovu tvorbu, ktorá je o niečo drsnejšia a prekypuje skvelým čiernym humorom. Ak ste však Chuckovými priaznivcami (rovnako ako ja) potom je tento román pre vás povinnosť.     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára