štvrtok 29. marca 2018

RECENZIA: Javier Marías - Keď som bol nesmrteľný (Artforum, 2010)

HODNOTENIE:  ***

"Roky by mali pribúdať vždy tým druhým, mali by nám robiť tú láskavosť. Ba čo viac, tak ako v dávnych časoch boháč zaplatil nejakému chudákovi, aby si namiesto neho odkrútil vojenčinu alebo išiel do vojny, mala by existovať možnosť kúpiť si niekoho, komu by za vás pribúdali roky. Z času na čas by sme si nejaký rok ponechali, tento rok je môj, mojich tridsaťdeväť mi už lezie na nervy. Vynikajúci nápad, čo povieš?" (s.97). 



Dvanásť poviedok, ktoré majú rôznu kvalitatívnu úroveň, ale je tu niekoľko príbehov, ktoré sa usadia v hlave aj na dlhšiu dobu. Práve na tie som sa zameral:

Na svadobnej ceste - príbeh muža, ktorý trávi medové týždne so svojou manželkou v hoteli, zatiaľ čo mladá žena stojí pod oknom ich izby a niečo vykrikuje. Je tá žena skutočne neznáma alebo sa len muž tvári, že ju nepozná? 

Rozbitý ďalekohľad - dej poviedky sa odohráva na dostihoch. Rozprávač príbehu sa stretne s osobným strážcom, ktorý sa práve chystá zabiť svojho zamestnávateľa. 

Nedeľa plná tiel - množstvo dovolenkujúcich, ktorí sa kúpu v mori a slnia na pláži. A jeden ostreľovač, ktorý...

Všetko zlé sa raz vráti - príbeh spisovateľa, ktorý trpí depresiami. Muž pracujúci vo vydavateľstve s ním nadviaže priateľstvo, čím sa stane súčasťou jeho neľahkého života.

Bez zábran - zúfalé situácie si vyžadujú zúfalé činy. Aj preto sa mladá žena rozhodne ísť na konkurz do pornofilmu. To ešte netuší, akého zaujímavého hereckého partnera jej osud (alebo skôr režisér) pridelí. 

Krv na kopiji - poviedka s detektívnou zápletkou. Polícia objaví telo bohatého homosexuála v strednom veku, ktorého nájdu s kopijou v hrudi, v náručí čiernej prostitútky. Kto stojí za brutálnou vraždou?

Hraničný čas - asi najlepšia poviedka z futbalového prostredia, akú som kedy čítal. O jednom nevyužitom talente, zbabranej kariére a výnimočnom góle. 

Ak máte chuť na zaujímavé príbehy, ktoré nie sú povrchné a vyžadujú od čitateľa spoluprácu s autorom, potom ste na správnej adrese. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára