streda 21. marca 2018

RECENZIA: Václav Neuer - Nenapravený omyl (Ikar, 2017)

HODNOTENIE:   ***

"Nič... Vytiahol nôž. Klasickú vyskakovačku, dýku s dlhou, silnou čepeľou. Ešte včera si ju nabrúsil. Po špičkách vyliezol zo svojho úkrytu von. Bol rozhodnutý nedať jej šancu. Je mladá a silná, a napriek nožu si nemôže dovoliť s ňou zápasiť. V boji o život by ho mohla poraziť. Hoci nechcel, musel pripustiť, že je nielen nižší, ale zrejme aj fyzicky slabší ako ona. Musí teda vojsť a okamžite bez varovania zaútočiť. Prudko a smrteľne. Zostane jej pár prchavých okamihov života a tie mu budú stačiť. Naposledy sa rozhliadol po chodbe. Nikde nikoho. S neuveriteľne vzrušujúcim pocitom a zvláštnym úsmevom na perách sa načiahol po kľučke." (s.7). 




Na chlapcov z bratislavského oddelenia vrážd čaká nový prípad. A rozhodne to nebude žiadna zábava. Spočiatku to vyzerá celkom fajn. Starší inšpektor František Machrák spoločne s mladším kolegom Jakubom Koreisom robia sledovačku istého Benčiča, ktorý je namočený vo viacerých svinstvách. Len kúsok od miesta, kde práve stoja, dôjde k brutálnej vražde učiteľky slovenského jazyka a angličtiny, Hany Grznárovej. Na rovnakom gymnáziu, ako učila Grznárová, učí aj Koreisova snúbenica Klára Nedomanská, ktorá s obeťou brutálnej vraždy navyše zdieľala spoločný kabinet. Prípadu sa okamžite ujímajú policajné špičky v hlavnom meste. Vrchný inšpektor Peter Ledecký, ktorý prežíva po rozvode opäť zamilované obdobie, starší policajti Lipiansky, Jaroš, Urbanič,  Baďo, Petrus a skúsený major Chovanec. Nechýba ani hlavný kriminálny technik Weidemann a špecialistka na zbieranie informácii, inšpektorka Jana Novotná. Podozrivých je hneď niekoľko osôb: manžel obete - pán Grznár, telocvikár Jozef Balúch, školník Vančo, ale jeho syn Roman, ktorý bol v minulosti súdne trestaný. No pokojne to mohol byť aj nieto mimo okruhu podozrivých. Alebo nie?
Pomocnú ruku počas vyšetrovania nečakane podá Petrovi Ledeckému nenávidený exkolega Richard Raichel, ktorého medzičasom preložili na štatistické oddelenie kriminálnych prípadov. 
Prípad zavraždenej učiteľky sa však dosť komplikuje. Postupne totiž vychádzajú na povrch ďalšie obete z rôznych spoločenských kruhov a rôznych regiónov Slovenska.. Najčastejšie sa jedná o prostitútky. Jedno však majú všetky obete spoločné. Každej z nich chýba ľavá topánka...
V nebezpečenstve sa ocitá aj Koreisova snúbenica Klára Nedomanská, ktorú páchateľ intenzívne sleduje...

Pre mňa osobne najlepší prípad Petra Ledeckého. Zaujímavé prostredie, viacero dramatických scén a niekoľko (konečne) vydarených humorných situácii a slovných narážok. Trochu by som vytkol autorovi pomerne skoré odhalenie páchateľa, čím pripravil čitateľa o vyvrcholenie, inak dobre rozbehnutého, prípadu. Celkovo však román patrí k tomu lepšiemu v oblasti slovenského krimi a myslím si, že keď sa preň rozhodnete, nebudete sklamaní.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára