piatok 2. marca 2018

RECENZIA: Milly Johnson - Trojitý zásah (Motýľ, 2011)

HODNOTENIE:   **

" - No, to je radosť pozerať... - povedal starší muž, kráčajúci po cestičke pred nimi s lenivým psom. Zastal a usmial sa na tri bambuľky, čo v parku na lavičke jedli zmrzlinu. 
  - Tri veľkolepo pozerajúce mladé ženy, ktoré sú v tom, založili klub. - 
  - Hej, veď už predsa máme vek na takýto klub, - povedala Elizabeth.  - Sme v tom na yorkshirský spôsob, - všetky tri sa rozosmiali." (s.214).  



Helen, Janey a Elizabeth sú dlhoročné kamošky. Dostali sa do stredného veku, no každá z nich si ešte stále nesie nejakú traumu z minulosti. Jedného dňa si dajú stretko v mestskom parku, v ktorom sa nachádza aj drevený falický symbol. Ako zázrakom všetky tri otehotnejú v takmer rovnakom čase.

Helen žije so svojim manželom Simonom vo veľkej vile. Na prvý pohľad pôsobia ako dokonalý pár. Obaja dobre vyzerajú, Simon zarába veľké peniaze a Helen si ako sekretárka v právnickej kancelárii tiež nemá na čo sťažovať. Lenže sú tu ešte jedny dvere, za ktoré ostatní nedovidia. Simon svoju manželku neustále ponižuje a psychicky týra. Sám sa pri tom najlepšie cíti v pozícii submisívneho chlapčeka, ktorý poslúcha príkazy kozatej blondíny. A s jednou takou sa už dlhodobo stretáva. Zatiaľ čo Helen sa už nevie dočkať dieťaťa, Simon je z celej situácie zhrozený. Helen bola v minulosti svedkom otcovej samovraždy a táto spomienka sa jej občas vynára aj v súčasnosti.

Janey pracuje ako manažérka na personálnom oddelení a v dohľadnom čase ju majú povýšiť. Aj preto jej výsledky tehotenského testu takmer vyrazia dych. Jej manžel George pracuje vo fabrike na výrobu automobilových súčiastok a popri tom v podstate ťahá celú domácnosť. Svoju manželku veľmi miluje, no túži s ňou mať konečne dieťa. Aj preto jedného dňa prederaví prezervatívy. Zatiaľ čo Janeyna priateľka Helen znáša tehotenstvo veľmi ťažko, u Janey rastúci plod prebudí nečakaný sexuálny apetít, ktorý prenesie aj na svojho manžela.
Keď bola Janey ešte malá, stala sa terčom šikany zo strany ostatných detí pre svoju objemnejšiu postavu. Aj preto v dospelosti neustále drží prísne diéty, s ktorými nedokáže seknúť doteraz.

Elizabeth to má z celej trojice najkomplikovanejšie. Vychovávala ju teta, ku ktorej odišla, keď sa ju ako malú pokúsil znásilniť jej otec. Mama ušla, keď bola Elizabeth ešte veľmi malá. Ani si na ňu nepamätá. Aj preto zostala citovo vyprahnutá a namiesto perspektívnych vzťahov vyhľadáva len krátkodobé sexuálne dobrodružstvá. Pred rokmi mala nádejný vzťah s Johnom Silkstoneom, no z obavy z toho, že to celé nezvládne, mu dala kopačky. Jedného dňa stretne Johna v jednom zo supermarketov a zisťuje, že pri pohľade na neho sa jej aj po rokoch rozbúcha srdce a zrýchli dych. V súčasnosti chová kocúra, ktorého kedysi dávno pomenovala Cleef a občas si užije s robotníkom Deanom. S kým však dieťa čaká, odmieta prezradiť aj svojim najlepším priateľkám. Nedávno dala v práci výpoveď, lebo už nedokázala dlhšie vystáť  šéfovu sekretárku (zhodou okolností Simonovu kozatú milenku) a preto je nútená hľadať si novú robotu. Sama vie, že to ako budúca slobodná matka nebude mať vo svete plnom mladých ambicióznych ľudí vôbec jednoduché. Musí to však skúsiť.

Na prvý pohľad typický ženský román, ktorý však ponúka niekoľko svetlých momentov. Postavu ironického, sarkastického, tyranského Simona a dva vtipné momenty, pri ktorých som sa schuti zasmial: 

" - Tak, ako sa ti darí? - spýtala sa Elizabeth do telefónu, keď sa jej prvý pracovný týždeň chýlil ku koncu.
  - V práci alebo s dieťaťom? - povedala Janey.
  - V práci. -
  - Úžasne. - 
  - A čo tvoj ultrazvuk?  -
  - Úžasne.  - 
  - A ako to prežíva George? - 
  - Úžasne.  -
  - Čo nemáte doma synonymický slovník? -" (s.132). 

"Elizabeth sa posunula nižšie, aby si pozrela záverečné štádium pôrodu: Janey ju nasledovala. Hlavička dieťatka už trčala. Malo veľa zlepených svetlých vláskov, ale našli sa aj tmavšie. Tvárička pripomínala vysmiateho Winstona Churchilla." (s.291).


Trojitý zásah nie je úplne beznádejná kniha. Za iných okolnosti, keby sa hodnotenie dalo rozdeliť aj na polovičky, dal by som dve a pol hviezdičky, no keďže používam len celú, päť hviezdičkovú stupnicu, voči iným, nesporne kvalitnejším dielam, by hodnotenie smerom hore nebolo celkom fér. Takže ostávam napokon pri dvoch, ale takých lepších dvoch hviezdičkach.        

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára