pondelok 30. októbra 2017

ZNÁMI AUTORI, KTORÍ SI DOBROVOĽNE SIAHLI NA ŽIVOT

Sú autori, ktorí si z rôznych dôvodov siahli život. Väčšinou za tým boli psychické problémy alebo tragédia ich osobného života. Nie je na mne, aby som hodnotil ich rozhodnutie, radšej si pripomeňme mená a diela, ktoré v nás prežívajú  naďalej.    




Sergej Jesenin (30) - vynikajúci ruský básnik, predstaviteľ imažinizmu - (písal najmä voľným veršom), známa je jeho básnická zbierka Neodovzdaná lýra. Lekár označil za príčinu smrti obesenie. Viaceré Jeseninove fanúšičky spáchali samovraždu, keď sa dopočuli, že mladý poet si siahol na život. Najmä po revolúcii, keď sa sklamal v ideáloch strany, začal žiť bohémskym životom a trpel silnými depresiami. 

Vladimir Majakovskij (36) - ďalší slávny ruský básnik, kubofuturista. diela - Oblak v nohaviciach, Človek... Bol aj výtvarne mimoriadne nadaný, niekoľko mesiacov strávil vo väzení, mal dušu rebela, so šťastím sa vyhol vyhnanstvu na Sibíri. Jeho život ukončila strelná zbraň. Napriek špekuláciám o príčine smrti, oficiálnou verziou ostáva samovražda. U nás ho preslávil najmä Robo Grigorov piesňou Pocta Majakovskému.     

Jack London (40) - vlastným menom John Griffith Chaney, svojho času najlepšie zarábajúci spisovateľ na svete. Autor románov Volanie divočiny, Biely tesák, Tulák po hviezdach. Celý život zápasil so závislosťou od alkoholu (napísal o tom nezabudnuteľné dielo Majster alkohol), jeho smrť akoby predznamenal skvelý autobiografický román Martin Eden. Dodnes sa vedú spory či si namiešal dokonale presnú dávku jedu, alebo bola jeho smrť len nešťastná náhoda... 

Virginia Woolfová (59) - jedna z najslávnejších a najdiskutovanejších spisovateliek literárnej histórie, autorka kníh Pani Dallowayová, Orlando. Psychickými problémami trpela už v mladosti a s pribúdajúcimi rokmi sa to iba zhoršovalo. Schádzala sa s mnohými intelektuálmi svojej doby. V roku 1941, následkom leteckého bombardovania, bol zničený jej dom v Rodmelle. Samovraždu spáchala utopením sa v rieke v tom istom roku.  

Klaus Mann (42) - syn nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Thomasa Manna, ktorý ho v tvorbe významne ovplyvnil. Mal viaceré občianstva, medzi inými aj československé. Najznámejšie diela - autobiografický Bod obratu a Mefisto. K samovražde ho dohnala povojnová dezilúzia a neúspechy jeho literárnych diel, ktoré boli docenené až po jeho smrti. 

Ernest Hemingway (61)  - známy burlivák, nositeľ Nobelovej ceny za novelu Starec a more. K ďalším jeho slávnym dielam patrili Komu zvonia do hrobu, Zbohom zbraniam, zbierka poviedok Snehy Kilimandžára. Trpel depresiou a paranojou. Svoj život ukončil strelou z brokovnice do hlavy.   

Primo Levi (67) - prežil peklo koncentračného tábora, z ktorého čerpal námety aj pre svoju literárnu tvorbu. Na tragédiu židov sa pozerá inými očami ako sme zvyknutí u väčšiny autorov. Najznámejšie diela - Je to človek?, Prímerie.

Bohumil Hrabal (82) - v pokročilom veku si siahol na život aj slávny český autor, ktorého viaceré diela boli úspešne sfilmované (Nežný barbar, Postřižiny, Skřivánci na niti, Anglický kráľ....). Život pravdepodobne ukončil skokom z balkóna, aj keď jeho smrť je stále opradená tajomstvom. Iní zase tvrdia, že kŕmil holuby a nešťastne sa pri tom pošmykol. 

Rudolf Sloboda (57) - vynikajúci, no nedocenený slovenský autor. Slobodove diela boli väčšinou silno autobiografické. Medzi jeho najznámejšie romány patrili Narcis, Rozum, Krv, Láska a novela Britva. Dlhšie obdobie žil na voľnej nohe, čo sa vtedajšiemu politickému zriadeniu veľmi nepozdávalo. Zápasil nielen so spoločnosťou, ale aj so svojim vnútrom. Jeho nepriateľom bol aj alkohol, v roku 1995 sa obesil na reťazi od bicykla.        

Peter Pišťánek (54) - príčina smrti: predávkovanie liekmi. Najznámejšie dielo Rivers of Babylon, jeden z najväčších knižných slovenských bestsellerov, ktorý mapuje spoločenskú a čiastočne aj politickú situáciu v Bratislave v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Autor trpel psychickými problémami, pred smrťou úplne prestal komunikovať s okolím. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára