sobota 14. októbra 2017

RECENZIA: Antoine Bello - Prieskumníci (Inaque, 2012)

HODNOTENIE:  ***

-Tak toto sú iniciály CFR? - vykríkol som neveriacky. -
- Compagnie francaise des rentes? -
- Čo je určite menej romantické ako Konzorcium na falzifikáciu reality, však? - odpovedal mi Médard.
- Za touto fasádou sa skrývalo falšovanie obrovského rozsahu -" (s.243).

  

Voľné pokračovanie Falzifikátorov, pod názvom Prieskumníci, sa začína naoko romanticky. Slivovi najlepší priatelia, obaja agenti CFR, Magawati a Josufa, sa idú vziať v Sudáne, kde býva Josufova rozvetvená rodina, ktorá je islamského vyznania. V čase prípravy na svadbu sa svet na pár hodín zastaví. Je 11. septembra 2001 a v New Yorku padnú dvojičky. Josufova rodina sa pridá k oslavujúcim Sudáncom
CFR posiela Slivu na dôležitú misiu, v ktorej sa má rozhodnúť o budúcnosti Východného Timoru. Tu sa Sliv opäť po dlhšom čase stretáva s Lenou Thorsenovou. Obaja odvedú skvelú prácu a vedenie CFR je nadšené. Napriek nemalej zásluhe Leny, všetku slávu v podstate zlíže Sliv. Ten má po páde dvojičiek práce nad hlavu. Dostáva tie najnáročnejšie úlohy. V rebríčku stúpa prudko hore. Dokonca je pozvaný na zasadnutie najvyšších predstaviteľov CFR. Konečne sa dozvie, kto stojí na jej čele. Keď má Sliv pocit, že  už to lepšie ani nemôže byť, vtedy sa dozvie šokujúcu pravdu. CFR je nepriamo zodpovedná za pád dvojičiek a ako  organizácia nemá stanovené žiadne ciele. Čomu alebo komu Sliv a ostatní agenti vlastne slúžia? A má ich práca vôbec nejaký význam? CFR zvolá mimoriadne zasadnutie, ktoré má rozhodnúť o tom, či bude organizácia aj naďalej pokračovať vo svojej kontroverznej činnosti alebo bude nadobro rozpustená. V ich radoch sa nachádza zradca, ktorý tajne spolupracuje s americkou vládou...

Druhý diel románu začína ako dobrodružný príbeh, no časom sa mení na klasický thriller v štýle Jamesa Bonda. Veľkú úlohu v ňom zohráva terorizmus a zahraničná politika Georga Busha a Colina Powella. Pribudol humor, ako v prípade, keď sa Sliv snaží presvedčiť tureckého politika o dôležitosti ťažby mramoru vo Východnom Timore: "Lena totiž v opustenom mramorovom lome zrežírovala predstavenie, za ktoré by sa nemusela hanbiť žiadna hollywoodska superprodukcia. Stovka robotníkov, ktorí boli najatí v to ráno, pod nemilosrdným slnkom a pod dozorom sadistického predáka opracúvala kameň, ktorý sa následne nakladal na nákladné auto, ktoré ho odvážalo do podobne opusteného lomu niekoľko kilometrov odtiaľ. Hassel, ktorý sa znepokojoval nad biednou fyzickou konštitúciou robotníkov, mi poskytol zámienku na to, aby som predáka, ktorého deň predtým priviezlo súkromné lietadlo z našej kancelárie v Jakarte, požiadal o vyhlásenie prestávky. Zároveň mi to poskytlo príležitosť upozorniť ho, že jeho znalosti v oblasti geológie nie sú úplne najlepšie - jeho muži už celé hodiny rúbali pieskovec namiesto mramoru, ktorý sa nachádzal v opačnej časti domu:" (s.113). 

Konečne sa dozvieme históriu vzniku organizácie CFR a aj to, ako to v skutočnosti bolo s neúspešným Stauffenbergovým atentátom na Hitlera ( falzifikátori vytvorili vlastnú verziu). 
Prieskumníci veľmi nevybočujú zo zabehnutých koľají, na rozdiel od Falzifikátorov sú viacej príbehový, nešetria humorom ani dialógmi. Samozrejme nechýbajú konšpiračné teórie a viaceré postavy z prvého dielu sa presunuli aj do voľného pokračovania. Vcelku zaujímavé čítanie, ktoré nejako zvlášť neprekvapí, ale ani nesklame. Pre všetkých fanúšikov poctivých thrillerov, ktorí majú radi príbehy s politickým pozadím.        

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára