piatok 20. októbra 2017

SLÁVNE LESBICKÉ a BI SPISOVATEĽKY a ich tvorba

LESBICKÁ LITERATÚRA, LESBICKÉ DIELA



Radclyfe Hall - Studňa osamelosti  - autorka sa v diele pokúša vystihnúť fyzickú a psychickú osamelosť lesbickej ženy, ktorá sa v heterosexuálnej spoločnosti cíti odvrhnutá a je nútená skrývať svoje túžby. Kniha svojho času spôsobila podobnú búrku ako napríklad Lawrenceho erotický román Milenec lady Chatterleyovej. Studňa osamelosti vyšla v roku 1928 a má autobiografické črty. 

Sarah Watersová - Špičkou jazyka - príbeh sa odohráva vo viktoriánskej dobe. Hlavnou hrdinkou je mladučká Nancy Astleyová, dcéra obchodníka, ktorá sa zamiluje do dievčaťa vystupujúceho v prímorskom letovisku, v miestnom varieté. Kniha nešetrí odvážnymi erotickými opismi. 

Svatava Antošová - Nordickú blondínu som nikdy nelízala - román, ktorý je inšpirovaný nižšími žánrami, predovšetkým pornografiou. Zaoberá sa najmú vzťahom dieťa - rodič a sleduje, aký dopad to môže mať na dieťa, keď rodič neprijme jeho sexuálnu orientáciu.  
Antošová je najznámejšou českou lesbickou poetkou. 

Simone de Beavouir - Druhé pohlavie - vo svojom najslávnejšom diele autorka rozoberá problematiku postavenia žien v spoločnosti. Kniha sa stala dôležitou inšpiráciou pre európske ženy v 70. a 80. rokoch 20. storočia, pri snahách o emancipáciu. Beavouirová žila v dlhoročnom partnerskom vzťahu so slávnym francúzskym spisovateľom a filozofom J.P. Sartrom, s ktorým si vzájomne dohadzovali študentky z univerzít, na ktorých učili a po večeroch si vymieňali sexuálne zážitky. Jednoducho ideálny vzťah :) 

Gertrude Steinová - podobne ako Virginia Woolfová, aj Steinová sa zaraďuje k autorkám klasickej literárnej moderny. Bestellerom sa stal jej román Životopis Alice B. Toklasovej, ktorý pomenovala po svojej dlhoročnej životnej partnerke.    


Virginia Woolfová - Pani Dallowayová - Hlavnou hrdinkou románu je Clarissa, obyčajná žena, pochádzajúca zo strednej vrstvy. Žije so svojim zdržanlivým manželom Richardom, možno aj preto sa zahľadí do Sally Setonovej, temperamentnej dievčiny pochádzajúcej z chudobných pomerov... Román je do istej mieri autobiografický.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára