štvrtok 12. októbra 2017

RECENZIA: Ursula Poznanski - Erebos (Fragment, 2011)

HODNOTENIE:   ****

"Hra, ktorá sa nedá kúpiť. Hra, ktorá sa s tebou rozpráva. Hra, ktorá ťa pozoruje, odmeňuje ťa, vyhráža sa ti, dáva ti úlohy. Niekedy mám pocit, že tá hra žije..." (s.131).  



Nick Dunmore je celkom obyčajný stredoškolák s dlhšími vlasmi, ktorý rád hráva vo voľnom čase basketbal a drví sa chémiu, aby splnil otcov sen, mať zo syna úspešného lekára. Jedného dňa začne po triedach kolovať cédečko s tajomnou hrou, o ktorej vie celá škola, no zároveň o nej nikto nehovorí. Tá hra sa volá Erebos a podľahli jej takmer všetci Nickovi spolužiaci: Colin, Helen, Rashid, Brynne, Aisha... Zároveň je tu však ešte malá skupina, ktorá hru tvrdohlavo odmieta - Emily -dievča, do ktorej je Nick už dlhšiu dobu tajne zamilovaný, Jamie - Nickov najlepší priateľ, Eric a Adrian.

Je pekné slnečné ráno. Deň, ktorý významne ovplyvní Nickov doterajší život. Brynne (dievča, ktorému nie je Nick ľahostajný) si ho počká pred školou a vloží mu do rúk cédečko s tajnou hrou. Nickovi sa rozbúcha srdce. Nevie sa dočkať chvíle, keď konečne zazvoní na poslednú hodinu. Len čo príde domov, zhodí tašku na zem, zapne komp a vloží doň cédečko...

" - Občas... jednoducho sa jej nechce. Čaká. Skúša ťa. Vieš, čo si myslím? Niekedy mám pocit, že tá hra žije. -" (s.62).

Zvláštne je už to, že hra ho nepustí ďalej, kým nezadá svoje skutočné meno a priezvisko. Nick sa rozhodne, že bude rytierom. Zvolí si výstroj, výzbroj, schopnosti, pomenuje svoju postavu menom Sarius a vydáva sa na misiu. Od toho okamihu ho sprevádza posol, ktorý je jeho radcom, vodcom a inštruktorom. Nickovou úlohou je dostať sa do tzv. Veľkého kruhu, do ktorého sa však dostanú len piati najlepší hráči a tí potom bojujú o záverečnú vysokú výhru. Lenže čo ňou je, to žiadni z účastníkov netuší. Spočiatku vyzerá hra ako skvelá zábava, úžasné dobrodružstvo, lenže časom sa úlohy, ktoré zadáva posol, začnú prelievať do reality a pribúdajú vážne úrazy a nehody. Kto za hrou stojí a o čo tomu neznámemu v skutočnosti ide? Nick je na Erebose čoraz viac závislý a pomôcť mu môže už len Emily a záhadný Viktor. Jamie totiž utrpel medzičasom vážne zranenie a leží v umelom spánku. Poslovi sa totiž nepáčilo, že strkal nos tam, kde nemal. Nick dostáva za úlohu otráviť svojho učiteľa angličtiny. Čo má toto všetko ešte spoločné s počítačovou hrou? Každý z hráčov má len jednu šancu. Kto začne hrať Erebos, neprestane, kým ho nezabijú. Či už v hre alebo v skutočnom svete...

"Erebos je v gréckej mytológii boh večnej tmy a sama večná tma. Zrodil sa podľa básnika Hésioda v rovnakom okamihu z Chaosu ako Gaia, Nyx, Tartaros a Éros. Podľa Hésioda bol najskôr  Chaos (nekonečná, slovami nevyjadriteľná prázdnota), z neho vznikla temnota hlbiny bez svetla, Erebos. Nyx a Erebos sa spojili a okrem spánku a snov vznikli aj zlá na zemi: záhuba, staroba, smrť, zvada, zlosť, bieda a chudoba, Nemesis, Moiry a Hesperidky, ktoré sa objavujú ako nebezpečné aspekty mesačnej bohyne, ale aj radosť, priateľstvo (Philotes) a súcit." (s.84).  

Máloktorá kniha dokázala vo mne vyvolať také napätie ako práve Erebos. Autorka skvelo opísala Nickovu premenu z obyčajného príjemného chalana na závislého hráča, ktorý trpí nedostatkom spánku, zabúda jesť, správa sa agresívne a vytesňuje realitu na úkor virtuálneho sveta. Erebos je mix Nekonečného príbehu (prelínanie skutočného sveta a sveta fantázie), Pána Prsteňov (podobnosť s bizarnými postavičkami a atmosférou temného sveta) a nedávnej internetovej šialenosti známou aj pod názvom Modrá veľryba, v ktorej museli hráči plniť príkazy neznámeho dominantného manipulátora neraz až do krajnosti. 
   
Originálny námet, zaujímavé postavy, mrazivá atmosféra, napätie, pútavý príbeh. Priznám sa, že som čakal šokujúcejší záver, ale to je asi jediná výčitka smerom k autorke. Aj keď je román prvotne určený tínedžerom, mňa osobne dostal. Už teraz mám v pláne siahnuť po ďalšej autorkinej knihe, ktorá vyšla v slovenčine pod názvom Saeculum. Podľa obsahu to opäť vyzerá na poriadnu divočinu. Určite sa potom s vami rád podelím o dojmy, ktoré vo mne román zanechal.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára