piatok 27. októbra 2017

ČÍTAŤ? ÁNO/ NIE

PREČO ( NE)ČÍTAŤ? 





VÝHODY:  

1. -  predpoklad lepšieho ovládania gramatiky

2. . - rozvíjanie slovnej zásoby

3. - dopĺňanie vedomostí nenásilnou formou

4. - možnosť zažiť úžasné dobrodružstvá

5. - stretnúť sa s ľuďmi, ktorí nás nejakým spôsobom duševne obohatia

6. - príležitosť navštíviť miesta, krajiny a územia, do ktorých sa v reálnom svete                  nedostaneme

7. - stať sa aspoň na pár okamihov niekým, kým by sme chceli byť aj v skutočnom svete

8. - užitočné trávenie voľného času

9. - obohacovanie vlastnej knižnice 

10. - pre ten ťažko popísateľný pocit, že jednoducho môžeme

11. vaši priatelia, rodina a známi nebudú mať problém s tým, že čo vám kúpia na Vianoce, narodeniny, meniny... 

12. ste vzorom pre vaše deti. Keď budú vidieť že čítate, budú sa vás snažiť napodobňovať a časom sa dožadovať aj vlastných kníh. Spoločným čítaním zažijete veľa príjemných a hodnotných okamihov.  



  
NEVÝHODY:  

1. - čítanie zaberá relatívne veľa voľného času, pokiaľ vás pohltí naplno

2. - pre okolie, ktoré nečíta, ste tak trochu čudákom a občas musíte rátať s poznámkami typu: "To nemáš nič lepšie na práci?" ( odporúčaná odpoveď: "Momentálne čítam, možno neskôr" ). Pozor, takýto typ odpovede sa neodporúča lenivým tínedžerom, ktorí mali vyniesť smeti už pred dvomi dňami. 
"Ty máš nejako podozrivo veľa voľného času." (odporúčaná odpoveď: "Ušetril som si ho, lebo nevysedávam celé dni za počítačom"). Táto málo pravdepodobná odpoveď sa odporúča aj tínedžerom, rodičov by nemala vydráždiť do nepríčetnosti (pravda len v prípade, ak rodičia nie sú zarytí IT -čkári).  

3. - vášnivé čítanie ide do peňazí. Vzhľadom na fakt, že vydavateľstvá každý mesiac vypustia na knižný pult desiatky nových, atraktívnych titulov a knižnice nemajú taký finančný rozpočet, aby mohli uspokojovať nároky svojich čitateľov, neraz sme nútení knihu si kúpiť v kníhkupectve alebo cez internet, pokiaľ nechceme na vysnený titul čakať niekoľko týždňov, či dokonca mesiacov (za predpokladu, že sa dotyčný titul do knižnice vôbec dostane). Tým si samozrejme odopierame iné radosti. Ja našťastie nefajčím, občas si otvorím k futbalu nejaké to pivko, ale pri mojom plate musím aj tak premýšľať, ktorú knižku áno a ktorú už nie.   

4. Dosť často sa pri čítaní stáva, že sa natoľko ponoríte do príbehu, že prestanete vnímať okolie. Pripravte na to radšej vašich známych dopredu, nech na nich nepôsobíte ako ignorant, flegmatik alebo namyslený somár. 

5. Keď si začnete kupovať knihy vo veľkom, počítajte s tým, že ich budete musieť aj niekde odkladať (v prípade, že neuprednostníte elektronickú čítačku alebo po prečítaní s nimi nepobežíte priamo do zberných surovín). Treba tomu jednoducho prispôsobiť bytové. priestory.  


U mňa, ako vidíte, prevládajú klady nad zápormi, takže ja hovorím jednoznačne, čítajte. Čítajte pokiaľ máte čas, a v prípade, že ho nemáte, tak si ho jednoducho vytvorte. Neverte fáme, že v dôchodku to všetko dobehnete. Somarina. Navyše načo čakať tak dlho? Kto vie, či sa ho vôbec dožijeme. Ukrojte si niečo od počítača, niečo od televízie a iných lákadiel. Ešte stále nemáte  čas na čítanie?     

      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára