streda 25. októbra 2017

9 NAJZAUJÍMAVEJŠÍCH OUTSIDEROV SÚČASNEJ SVETOVEJ LITERATÚRY

Slovo outsider je viacvýznamové. Môže to byť človek, s ktorým sa v nejakej súťaži, alebo na pretekoch, veľmi nepočíta, účastník s minimálnou šancou na víťazstvo. Jednoducho nejaký nevýznamný subjekt. Pre náš literárny význam to bude človek, ktorý stojí na okraji spoločnosti a medzi ostatných nezapadne.



Toto je niekoľko outsiderov zo známych alebo menej známych literárnych diel, ktorí sú niečím zaujímaví:

1. J. D. Salinger - Kto chytá v žite - nemôžeme vynechať jedného z najobľúbenejších outsiderov v dejinách literatúry - Holdena Caulfielda, ktorý sa búri proti svetu dospelých a túži chrániť svoju sestru a ostatné deti proti nástrahám nespravodlivého sveta.

2. Charles Bukowski - Šunkový nárez - Hlavná postava autobiografického príbehu Hank Chinaski si spomína na ťažké detstvo, na tvrdé výprasky od otca, šikanu v škole, na roky dospievania, problémy so silným akné, prvé skúsenosti s alkoholom, na prechod od utiahnutého chlapca k drsnému bitkárovi a na počiatočné problémy s dievčatami. Štýlom román Šunkový nárez v mnohom pripomína Salingerovo najslávnejšie dielo Kto chytá v žite, akurát v drsnejšom prevedení.

3. J. T. Hynes - Z blata do kaluže - Hlavná postava románu Keith Kanvanagh je dvadsaťročným bezdomovcom. O panictvo prišiel v trinástich so staršou ženou, svoju partnerku spoznal tak, že sa opitý vymočil na kapotu auta jej otca. Berie drogy, pije prvú ligu, klame, utápa sa v poézii a postupne klesá až na samotné dno. 

4. Rober Swindell - Ako kameň - Link má len sedemnásť rokov, keď uteká z domu pred svojim nevlastným otcom priamo do nebezpečných nočných štvrtí Londýna. Prežiť ďalší deň na ulici. To je to hlavné. Nič viac. Drsný pohľad, na život mladého bezdomovca, ktorý vám vyvolá zimomriavky po celom tele.

5. Matthew  Quick - Odpusť mi, Leonard Peacock - Leonard oslavuje sedemnáste narodeniny. Je rozhodnutý vziať do rúk pištoľ nacistického dôstojníka, zabiť svojho bývalého najlepšieho priateľa a potom zbraň otočiť proti sebe. Ešte predtým sa však musí rozlúčiť s pár ľuďmi...

6. Jay Asher - Mŕtve dievča neklame - Clay Jensen nájde pred dverami svojho domu škatuľu s magnetofónovými páskami. Nahrala ich Hannah Bakerová , spolužiačka, do ktorej bol tajme zamilovaný. Pred dvomi týždňami však spáchala samovraždu. Mala na to trinásť dôvodov. A on bol jedným z nich. Pravda je ukrytá v škatuli s páskami. 

7. Patrick Ness - Niečo viac - Seit, hlavný hrdina tohto pochmúrneho románu, zomiera uprostred zúrivých morských vĺn. Potom sa však prebudí. Nahý, smädný, hladný a unavený. Ale živý. Ako je to možné? Veď si jasne spomína na svoju smrť. Ulice okolo neho sú opustené a zničené. Kde končí realita a kde začína niečo nové? 

8. Stephen Chbosky - Charlieho malé tajomstvá - Charlie vkladá svoje túžby a sny do listov, ktoré však nikomu neposiela. Snaží sa žiť ako najlepšie vie, ale akosi sa mu to nedarí. Alkohol, drogy, partia, smútok, sklamanie a občas pár svetlých chvíľ. Jednoducho kniha o dospievaní.

9. Haruki Murakami  - Bezfarebný Cukuru Tazaki a roky jeho putovania - Tridsať šesťročný  Cukuru Tazaki, hlavný hrdina románu, pracuje ako architekt staničných komplexov. Zoznámi sa so Sarou Kimotovou, zamestnankyňou cestovnej kancelárie, ktorej sa pri jednom z rozhovorom prizná, že pred šestnástimi rokmi stratil dôveru svojich najlepších priateľov z gymnázia, čo spôsobilo jeho nechuť komunikovať s ľuďmi a postupnú izoláciu od spoločnosti. Na Sarin podnet sa Cukuru rozhodne pátrať po príčinách niekdajšieho čudného správania sa jeho bývalých najlepších priateľov voči jeho osobe.     

        

    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára