utorok 17. októbra 2017

KNIHA JE LEN TOVAR (?) niečo ako úvaha

Keď som sa v poslednej dobe uchádzal o prácu, ktorá nejakým spôsobom súvisela s knihami, väčšinou som dostal odpoveď v zmysle: "Nerobte si ilúzie, kniha je dnes v prvom rade tovarom, až potom to ostatné." Zamyslel som sa nad tým a hoci je to ťažké prijať, je to skutočne tak.



- filozofia z pohľadu predajcu, pre ktorého je kniha živobytím: predať čo najviac kníh za čo najvyššiu cenu  

- filozofia z pohľadu nadšenca, ktorý je finančne zabezpečený a vydávanie kníh je pre neho iba koníčkom: dostať do povedomia autorov a diela, ktoré on považuje za hodnotné, no z rôznych dôvodov sa nedokázali na knižnom trhu presadiť. 

- filozofia z pohľadu autora - pokiaľ má to šťastie a písanie je zároveň aj jeho živobytím, potom je samozrejme jeho cieľom, aby si čitatelia kúpili čo najviac jeho kníh, za čo najvyššie ceny

- filozofia z pohľadu autora, pre ktorého je písanie len koníčkom: splniť si sen o vydaní vlastnej knihy 

Nie je to jednoduché, ale musíme akceptovať fakt, že knižný trh dnes funguje na rovnakom princípe ako trh s elektronikou, oblečením, kozmetikou, atď. Skúsme si to vysvetliť na jednoduchom príklade: Túžim po najnovšom mobile, pretože vyzerá perfektne a majú ho všetci moji spolužiaci alebo kolegovia v práci, pričom o jeho technickej stránke neviem vôbec nič. No a? A presne tak je to aj s knihami. Murakami predstavuje niečo ako Nike, Coelho je Adidas. Vbehnem do kníhkupectva, lebo túžim spraviť kamošovi radosť k Vianociam (pričom o knihách nemám okrem povinného čítania ani šajn). Vidím obrovský kôš preplnený najnovším románom od Dominika Dána, Dana Browna či Jozefa Banáša. Poviem si, ahá tak toto musí byť nejaký trhák. Z každého autora si vezmem po jednom kuse, priložím platobnú kartu k terminálu a počkám, kým bude platba akceptovaná. Hotovo. V sekáči si kupujeme oblečenie na kilá, u mäsiara  párky na kilá a obávam sa, že je len otázkou času, kedy si budeme kupovať na kilá aj... 
Lebo to dobre vyzerá a čítajú, respektíve hovoria o tom všetci. Len škoda, že väčšina ľudí oprašuje svoju knižnicu len počas vianočného upratovania.     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára