štvrtok 1. júna 2017

RECENZIA: Lisa Gardnerová - Chyť ma (Ikar, 2013)

HODNOTENIE:    ***

"Čo by ste robili vy, keby ste vedeli, že vám ostáva posledný deň života? Zdriemli by ste si, aby ste sa lepšie pripravili na záverečný duel? Zbalili by ste nejakého fešáka na posledný sex? Alebo by ste sa napchávali sladkými či tučnými jedlami? Zavolali by ste svojim blízkym, aby ste sa rozlúčili?" (s.310). 



Viete čo majú spoločné Randi Menkeová a Jacqueline Knowlwlesová? Obe zomreli násilnou smrťou, v rovnaký deň, 21. januára. Teraz je na rade Charlene Rosalind Carter Grantová, žena s temnou minulosťou, ktorej matka trpela munchhausenovým syndrómom. 
Randi, Jacqueline a Charlene boli v čase dospievania nerozlučnými priateľkami: 
"Pretože neexistovalo nič také ako Randi a Jackie. Desať rokov nás celé mesto poznalo ako Randi, Jackie, Charlie. Nijako inak. Jedno spoločné meno pre všetky tri. Tri mušketierky, jedna za všetky, všetky za jednu. Dve z nich však zavraždili. Čo si má počať tá posledná?" (s.20).
Do dvadsiateho prvého januára ostávajú už len posledné štyri dni: "Dnes je sedemnásty január tretieho roku. Čo myslíte, budem mať aj ja dvadsiateho prvého smolu? A čo by ste robili vy, keby ste boli v mojej koži?" (s.14). 
Charlene pracuje ako operátorka na záchrannej linke pomoci a väčšinou ťahá nočné služby. Cez deň sa stará o psa menom Tulipánka, kondíciu si udržiava boxom a posilňovaním. 
Aby toho nebolo málo, v meste zomierajú muži podozriví z pedofílie. Súvisí si to nejako so Charlene? Prípadu sa ujíma seržantka D.D. Warrenová, ktorá ma za manžela forenzného psychológa Alexa, s ktorým vychovávajú ich spoločného syna Jacka. D.D sekundujú kolegovia z práce Ben Whitley, mladý policajt Neil a začínajúca vyšetrovateľka Ellen Ohlenbuschová, prezývaná Óčko. Čas hrá proti vyšetrovaciemu tímu aj proti potenciálnej obeti. Ostávajú štyri dni do vraždy. Do príbehu sa zapojí chlapček menom Jesse, ktorý naivne naletí mladému pedofilovi. Zamotaný dej sa začne rozuzľovať len veľmi pomaly... 

Pokiaľ sa pozornejšie začítate do príbehu, určite dokážete už po niekoľkých kapitolách odhadnúť, kto je vrahom. Napriek tomu dej kvalitne graduje a napätie je bezpochyby najsilnejšou stránkou románu. Osobne ma najviac zaujala vedľajšia postava - Jesse. Priveľa humoru nečakajte, naopak, opisy sú použité v správnej miere. Klasický kriminálny román, v ktorom sa prelína vyšetrovanie so súkromím policajtov a obetí. Taký klasický priemer, no v tom pozitívnom slova zmysle. Vyššiemu hodnoteniu chýba kúsok originálnosti. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára