nedeľa 4. júna 2017

John Green - Will Gayson (Ikar, 2016)

HODNOTENIE:    ****

"-Aké je to byť Willom Gaysonom? Potrebujem mať informácie z prvej ruky. - Zasmial
 sa, no videl som, že čaká na odpoveď. Vždy som si myslel, že byť Willom Gaysonom znamená  byť mnou, ale očividne nie. Druhý Will Gayson je takisto Will Gayson a teraz ním bude aj Gary" (s.154). 



Určite sa nejeden z vás zamýšľal nad tým, aké by to bolo stretnúť svojho dvojníka. Človeka, ktorý by sa volal rovnako ako vy (menom aj priezviskom)  alebo by rovnako vyzeral. 
Prvý prípad sa stal chlapcovi menom Will. Pre naše potreby ho budeme oslovovať Will I. Ako to už v Greenovom prípade býva, Will I je tínedžerom, ktorý hľadá samého seba a snaží sa nasmerovať svoje nejednoznačné city k dievčaťu menom Jane. Okrem toho má Will I najlepšieho priateľa, obrovského homosexuálneho hráča amerického futbalu- Drobca Coopera, ktorý sa pokúša stvoriť nezabudnuteľný muzikál o gey láske. 
To Will II je trochu iný prípad. Má samovražedné sklony, býva len s mamou a na svet nazerá veľmi skepticky. Podobne ako Drobec Cooper, aj on je homosexuál. Už dlhší čas si píše cez počítač s niekým, kto používa nick Issack, až kým nezistí, že to celé je len podraz zo strany jeho čudnej kamošky, ktorá najradšej zo všetkého píše básne plné dezilúzii. Po čase si nájde nového kamoša menom...
Osud Willa II sa pretne s osudom jeho menovca Willa I. Román vyvrcholí veľkolepým muzikálom, na ktorom sa zúčastní množstvo ľudí. 

Sú knihy, pri ktorých už dopredu predpokladáte, že ako asi skončia a napriek tomu, že vaše tušenie bolo správne, akosi vám to z nejakého dôvodu neprekáža. Veľmi sympaticky pôsobí v románe najmä postava Drobca Coopera, takisto pasáž, v ktorej Will I opisuje priateľstvo k svojmu tlstému kamošovi, je skvelá. 
Americký happyend v tomto prípade knihe pristane a myslím si, že z toho všetkého vám ostane niekde vo vnútri príjemný pocit.  Rovnako ako návštevníkom Drobcovho muzikálu.
Na záver musím pochváliť obal knihy, ktorý je na prvý pohľad pútavý.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára