utorok 27. júna 2017

RECENZIA: Celeste Ng - Vše, co jsme si nikdy neřekli (Odeon, 2016)

HODNOTENIE:  ****

"Tohle léto k jezeru vubec chodit nebudou, nepujdou tam už nikdy. Ví to, nemusí se ani ptát. Tatínek strávil uplynulé tři týdny u sebe v kanceláři, přestože mu univerzita nabídla, že za něj semestr dokončí někdo jiný. Maminka tráví dlouhé hodiny v Lydiině pokoji, všechno si stále prohlíží, ale ničeho se nedotýká. Nath chodí sem tam po domě jako šelma v kleci, otevírá skříňky, zas je zavírá, bere jednu knihu za druhou a zas je odkládá. Hannah ani nemukne. Jsou to nová pravidla, která sice nikdo nestanovil, ale ona už je zná: Nemluv o Lidii. Nemluv o jezeře. Na nic se neptej." (s.96). 



Middlewood, USA, sedemdesiate roky. Šestnásťročná Lydia Leeová je už niekoľko dní nezvestná. Jej matka Marilyn je vyštudovaná medička a otec James Lee, pôvodom Číňan, učí na vysokej škole. Popri tom udržiava milenecký pomer so svojou atraktívnou asistentkou Louisou Chenovou. Lýdin brat Nath chodí na Harvard a najmladšia Hannah ešte len na základnú školu. Po pár dňoch zazvoní Marilyn telefón. Polícia objavila v jazere telo jej milovanej dcéry. Pitva uviedla ako dôvod úmrtia samovraždu. Celá rodina Leeovcov je zdrvená. Marilyn si nechce pripustiť, že jej najdrahšia princezná, miláčik celej rodiny, by spáchala niečo také. Preto sa snaží za každú cenu nájsť vraha svojej dcéry. 
Po Lýdinom pohrebe sa vraciame do minulosti. Niekam na prelom päťdesiatych a šesťdesiatych rokov 20. storočia, kedy v Spojených štátoch vládol rasizmus, ženy boli poslušné paničky v domácnosti a krajina prosperovala. V takejto atmosfére sa začal rozvíjať aj vzťah medzi Marilyn a Jamesom, ktorého rodičia pricestovali pred rokmi do Ameriky až z ďalekej Číny, aby zaistili synovi lepšiu budúcnosť. 
Nathovo narodenie istým spôsobom pozastavilo Marilynu sľubne sa rozvíjajúcu lekársku kariéru a aj James sa musel po synovom narodení vzdať lukratívneho miesta na Harvarde.
Stereotypný život manželov Leeovcov nabúra Marilyn nečakaný odchod od manžela a od detí, ktorý trval niekoľko dlhých mesiacov. Dôvod jej odchodu ani po rokoch nikdy nerozoberali, ale jeho tieň stále istým spôsobom visel vo vzduchu a významne tak ovplyvňoval atmosféru a smerovanie celého rodinného života. Marilyn, typická intelektuálka, možno len mala plné zuby života domácej paničky alebo sa len pokúšala nájsť samú seba. Kto vie? V každom prípade po jej návrate už nič nebolo také ako predtým. Lýdia sama sebe sľúbila, že keď sa mama opäť vráti domov, navždy bude jej poslušná dcérka. Sľub, ktorý si dala, bol však nad jej sily. V škole sa jej vôbec nedarí, prepadá z fyziky, tajne sa stretáva s Jackom Wolffom, rebelom zo susedstva, trápi ju, že nespĺňa mamine predstavy. Vznikne tak paradoxná situácia. Lýdia je najväčším miláčikom rodičov, čo ju stavia do nezávideniahodnej situácie vo vzťahu k ostatnými súrodencom a zároveň pozícia miláčika ju dostáva pod tlak aj vo vzťahu k rodičom, ktorí ju už vidia ako špičkovú lekárku na nejakej súkromnej klinike. Keď Natha prijmú na Harvard, Lýdia prichádza o posledného človeka, ktorý vytváral akýsi mantinel medzi ňou a rodičmi. Nevidí iné východisko ako...

Výborne napísaná kniha, ktorá vytvorila takú tiesnivú atmosféru , že z toho mrazí. Príbeh obyčajnej rodiny, ktorá nedokáže medzi sebou komunikovať, výsledkom čoho je veľká tragédia jedného z jej členov. Na otázky typu "Čo som mohol urobiť inak?" je odrazu príliš neskoro.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára