streda 21. júna 2017

RECENZIA: Peter Tóth - Kauza Cervanová II. (Dixit, 2016)

 HODNOTENIE:     **

"Vrahovia Ľudmily Cervanovej a ich mediálna obhajoba majú v rukách silný propagandistický nástroj. Rozhodnutie federálneho najvyššieho súdu, ktorým boli zrušené predchádzajúce rozsudky. Krajský súd v Bratislave a Najvyšší súd Slovenskej socialistickej republiky sa podľa mediálnej argumentácie páchateľov, odvolávajúcej sa na federálny súd, dopustili 73 pochybení." (s.56). 



Kniha je voľným pokračovaním prvého dielu. Autor v nej završuje osudy siedmich Nitranov odsúdených za vraždu medičky Ľudmily Cervanovej. V porovnaní s predošlým dielom je Kauza Cervanová II. suchopárnejšia, čitateľsky nezáživná. Je plná citátov zo súdnych dokumentov, periodík a výpovedí svedkov. Peter Tóth už v príhovore vyjadril svoj osobný názor na kauzu, takže hľadať v knihe nejaký objektívny pohľad na vec, je prakticky nemožné.    
Peter Tóth bol v minulosti významným novinárom, pracoval pre SIS -ku, čo však z neho nerobí človeka, ktorý je neomylný a môže teraz vynášať konečné rozsudky nad ostatnými. Samozrejme nikto mu neberie právo na vlastný názor, ale určite by to šlo aj bez osočovania významných osobností a zbytočných invektív. Priznám sa, že sa už roky zamýšľam nad tým, ako sa to v roku 1976 celé udialo. Bolo vypočutých množstvo svedkov, prípad riešilo niekoľko sudcov, medzičasom sa zmenil politický systém. Jedno je však isté. Ak sú obvinení Nitrania v prípade vraždy Ľudmily Cervanovej nevinní, bol v minulosti spáchaný prvotriedny súdny zločin. V opačnom prípade sú Nitrania len bandou hnusných klamárov, ktorí vodia za nos nielen spoločnosť, ale svojich zástancov už viac ako štyri desaťročia. Nič medzitým neexistuje. K čomu sa prikláňate vy? 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára