pondelok 5. júna 2017

RECENZIA: John Stephens - Smaragdový atlas (Ikar, 2011)

HODNOTENIE:    **

"Moc ukrytá v knihe umožňuje nielen cestovanie časom a dejinami, ale aj vládu nad nimi. Jediný človek sa tak môže stať pánom sveta. My všetci - každá osoba, ktorú ľúbime, každý človek na svete -budeme vydaní napospas tomuto človeku. Nedopustíme, aby sa Atlas do rúk tejto ženy." (s.216).



Kde bolo tam bolo, žili raz traja súrodenci. Najstaršia Kate, ktorá po záhadnom odchode rodičov niekomu sľúbila, že sa o svojich súrodencov postará. Mladší Michael je chlapec v okuliaroch, ktorý verí na trpaslíkov a je vďačným terčom šikany. Emma je vzrastom síce menšia, no zato odvaha jej nechýba. S Michaelom sa neustále vzájomne doberajú. 
Všetci traja už vystriedali viacero sirotincov a slečna Crumleyová, riaditeľka posledného zariadenia, v ktorom sú deti momentálne umiestnené, má plné zuby ich nevyspytateľného správania a preto ich nasadí na prvý ranný vlak, ktorý smeruje do Cambridge Falls a po ich odchode spokojne odchádza preč...
Len čo súrodenci prekročia prah nového detského domova, začnú sa diať čudné veci. Riaditeľ zariadenia, doktor Pym, niekam zmizol a na poličkách sa nachádzajú knihy s fotografiami, do ktorých sa dá vchádzať. Kate, Michael a Emma môžu cestovať v čase a stretávať v ďalekých svetoch veľa záhadných bytostí. Zlú čarodejnicu Grófku, ktorú chráni silné vojsko škrekľúňov tzv. Salmac -tarov, dobráckeho obra Gabriela, ktorý im neraz zachráni život, čudných trpaslíkov na čele s kráľom Hamishom, ktorý najradšej zo všetkého leje do seba pivo a napcháva sa lahodnými jedlami, jeho brata Robbieho a ostatných ich druhov, záhadného Abraháma, hrozného Magnusa a Grófkinho tajomníka Cavendisha. Ešte že doktor Pym je v skutočnosti mocný čarodejník. Najväčší boj však  zvádzajú naši traja súrodenci s Grófkinou armádou o Mesto duchov.
Cesta k nájdeniu rodičov a ku konečnému víťazstvu vedie cez smaragdový atlas, ktorý dlhé roky ležal v knižnici Alexandra Veľkého...

Priznám sa, že nie som fanúšik fantasy a román Smaragdový atlas je možno tretia kniha tohto žánru, ktorú som v živote prečítal. Ťažko sa mi preto hodnotí. Niekto by dal tomuto románu možno najvyššie hodnotenie, ja som mal problém ju vôbec dočítať. Nemám nič proti trpaslíkom, obrom ani iným rozprávkovým bytostiam, no spôsob spracovania príbehu ma jednoducho neoslovil. Smaragdový atlas je prvá časť trilógie, no pre mňa určite aj posledná. A s tematikou fantasy si dám určite na dlhú dobu zase pauzu.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára