utorok 6. júna 2017

Karlo Štajner - 7000 dní na Sibiři (Naše vojsko, 2008)

HODNOTENIE:   *****

"Odpoledne přineslo ještě jedno překvapení. Na chodbě bylo slyšet spěšný pohyb. Udeřila snad naše poslední hodina? Bezmocně jsem ležel na pryčně. Bolesti již pominuly a ostatní mi bylo lhostejné. Nejvíce jsem si přál, aby to všechno konečně skončilo. Ať přijde smrt - osvoboditelka. Ale stalo se něco, co jsme neočakávali." (s.82). 



Sú knihy, ktoré prečítate jedným dychom a vôbec by vám neprekážalo, keby mali aj o 400 strán navyše. Som veľkým priaznivcom príbehov z väzenského prostredia, navyše ak sú vyrozprávané na základe skutočných udalostí. Aj preto ma romány ako Motýľ alebo Utiekol som z Osvienčimu úplne pohltili. Inak tomu nebolo ani v prípade Štajnerových 7000 dní na Sibíri. 

Karlo Štajner, pôvodom Rakúšan žijúci v bývalej Juhoslávii, vstúpil v roku 1919 plný ideálov v socialistickú revolúciu a stalinských dogiem do tamojšej komunistickej strany. Pri svojom diplomatickom pobyte v Sovietskom zväze sa stal nevinnou obeťou v súvislosti s vraždou popredného člena NKVD S.M. Kirova. V jeden pokojný večer v roku 1936 prišli páni v tmavých oblekoch, zaklopali na dvere Štajnerovho bytu a ich návšteva obrátila vtedy 34 ročnému mužovi život naruby. Čakalo ho 17 rokov najtvrdšieho väzenia v ďalekej Sibíri, ktoré sa skončilo až smrťou Stalina a Štajnerovou konečnou rehabilitáciou. 

Brilantne napísaný román, ktorý naplno poodhalí šialenstvo Stalinovej mašinérie. Stalin alebo Hitler? Je ťažké dopovedať na otázku, ktorý z nich bol väčší šialenec. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára