štvrtok 5. januára 2017

RECENZIA: John Irwing - Ulice Záhadných tajemství (Odeon, 2016)

HODNOTENIE:  **

"Juan Diego byl romanopisec, ktorý věnoval pozornosť časové posloupnosti příběhu, ve svém případě, jako spisovatel, si vždy vědomě volil, kde příběh začít nebo ukončit" (s.517).


Juan Diego je slávny spisovateľ, ktorý prichádza na pozvanie svojho bývalého študenta Clarka Frencha do Filipín: "Juan Diego nevěřil tomu, že by čtenářky přitahovalo téma jeho románu: vždy tvrdil, že nejnadanejšími čtenáři jsou ženy, nikoli muži. Na vysvětlenou žádnou teorii neměl, prostě si povšiml, že tomu tak je" (s. 41).
 Na letisku sa zoznámi s dvomi záhadnými ženami. Staršou Miriam a mladšou Dorothy. Obe majú v sebe silný erotický náboj a Juan Diego obom ženám podľahne. Lekárka mu pred odletom zo Spojených štátov predpísala betablokátory, tabletky, ktoré mu mali uľaviť od bolesti, no následkom ich vedľajších účinkov upadá častokrát do snových myšlienok, počas ktorých sa vracia do detstva, kedy žil v mexickom meste Oaxance spoločne s mladšou sestrou Lupou, ktorá síce nevedela poriadne rozprávať, no zato vedela čítať myšlienky iných ľudí. Vychovávala ich Esperanza, ich krásna matka, ktorá sa živila ako prostitútka. Keď mal Juan Diego štrnásť rokov, prešiel mu po nohe pick up jeho nevlastného otca Riveru. Napriek enormnej snahe doktora Vargasa, Juan od nešťastnej udalosti zostal krívať na ľavú nohu. Obe deti žijú pod ochranou mníšskeho rádu Zabudnuté deti, ktorý vedú konzervatívni bratia Alfonso a Octavio a liberálnejší brat Pepe a k ním sa jedného dňa pridá aj novic Edward Bonshaw, ktorý mal na život budúceho slávneho spisovateľa veľký vplyv. Juan Diego a jeho sestra Lupa žili v detstve na skládke a keďže Juan vedel ako jeden z mála chlapcov čítať, ostatní obyvatelia ho poznali pod prezývkou "čitateľ zo skládky."Následkom nešťastnej náhody, počas ktorej zomrie Esperanza, deti odchádzajú do slávneho cirkusu La Maravilla. Tam sa zoznamujú s krásnou akrobatkou Dolores, o ktorej Juan po nociach často sníva, s transvestitom Florom, do ktorej(ého) sa vášnivo zamiluje Edward Bonshaw, s ďalším transvestitom s prezývkou Pivný pupok a klaunom Pacom. Svet bizarných postavičiek je pre Irvinga dosť typický. Niektoré cirkusové pasáže mi pripomínali veľmi zaujímavý film Veľký ryba, v hlavnej úlohe s výborným Evanom McGregorom.
Prelínanie Juanovho života v Mexiku a toho súčasného na Filipínach, sa nesie celou knihou. Juan Diego niekde hlboko vo svojom vnútri cíti, že umiera a premýšľa nad tým, akú úlohu v jeho končiacom sa živote zohrávajú Miriam a Dorothy.

Veľmi som sa tešil na Irvingov nový román, o to väčšie je moje sklamanie po jeho prečítaní. Príbeh nie je hodný autora Irvingovej veľkosti, akoby ani on sám nevedel, ako má s danou témou naložiť. A pri tom prvotný nápad, ako z chudobného mexického chlapca vyrastie úspešný spisovateľ, nie je vôbec zlý. Ale všetko sa to stráca v náboženských, symboloch ("...figurína Guadalupe vypadala trochu jako zašantročená literární postava, jako žena, která unikla z nějakého románu a teď nemuže trefit zpátky do knihy, kam patří" s.190), zbytočných odbočkách od hlavnej dejovej línie a viacerých nie príliš zaujímavých postavách. Asi aj preto to nezachráni ani Irvingovo  majstrovské rozprávačstvo. A tak príbeh len plynie a plynie a vy márne čakáte, kedy sa stane niečo veľké a nečakané. A ono to akosi neprichádza.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára