piatok 6. januára 2017

ÁNO / NIE Patrí násilie do kníh? (Úvaha)

Či už si to priznáme alebo nie, násilie je zakorenené hlboko v nás. Veď si len spomeňte koľkokrát ste mali chuť zabiť svojho brata, sestru, mamu, otca (hlavne v období dospievania), priateľa, priateľku, partnera, partnerku, manžela, manželku, bývalého, bývalú, kamoša, kamošku, šéfa, učiteľku, politika, blbú celebritu, kolegyňu, kolegu...
Ako ste si v hlave stokrát prehrávali tú scénu, že mu (jej), keď nič iné, aspoň poriadne naložíte. Samozrejme, že väčšinou ostane len pri predstave (možno s výnimkou súrodenca), no už pomyslenie na násilie je jasným dôkazom toho, že niečo z prehistorických zvierat v nás stále ostalo. Násilie je dlhé ako ľudstvo samo. Veď si stačí prečítať staré grécke báje, severskú alebo galskú mytológiu, Starý zákon, Korán. Spomeňte si ako v rímskom koloseu zápasili na život a na smrť otroci sprevádzaní pokrikmi nadšeného davu. Dnešné tzv. zápasy v klietke sú len modernejšou verziou gladiátorských hier. A treba podotknúť, že ich popularita astronomicky rastie. Stredoveké vojny boli doslova krvavé jatka. Odťaté hlavy, ruky, nohy, upaľovanie kacírov a bosoriek na hranici, násilné križiacke výpravy. Napoleonské vojny, vojna o kolónie. Zákopová 1. svetová vojna, kde si každý meter územia vyžiadal stovky životov. 2. svetová vojna, koncentračné tábory, bitka o Stalingrad, gulagy. A potom bitky súvisiace so studenou vojnou. Vojna v Severnej Kórey, vietnamská vojna, vojna v Afganistane. Počas Clintonovho prezidentského úradu- vojna v bývalej Juhoslávii, rwandská genocída. V novších dejinách- vojna v Iraku, vojna proti Islamskému štátu.
Je naivné si myslieť, že násilie do filmov a do televízie priniesol kapitalizmus. Násilie tu bolo prítomné už dávno predtým, len sa viacej zakrývalo a svoje samozrejme zohrala aj cenzúra. Myslím si, že pokiaľ ide o násilie, oveľa významnejšiu úlohu ako film, televízia a knihy, zohráva internet. Je veľmi zložité kontrolovať ten nával informácií, ktoré sú neraz vymyslené, neoverené, vytrhnuté z kontextu alebo upravené podľa potreby informátora. Napriek tomu internet nemožno obviňovať za všetko násilie, ktoré sa deje okolo nás.




Skúsme sa teraz bližšie pozrieť na knihy. Násilie je väčšinou dynamickým prvkom, podobne ako krátke dialógy alebo sex. Už v antickej literatúre zohrávalo násilie veľmi významnú úlohu. Ak by sa vám dostali do rúk staršie Dobšinského vydania rozprávok, asi by ste žasli nad tým, koľko v nich nájdete násilia a surových násilných opisov. Treba však povedať, že Dobšinského rozprávky boli najskôr spísané rozprávania dospelých ľudí, ktorí si nimi krátili chladné večeri pri pieckach, a až neskôr sa upravili pre potreby detského čitateľa, vyčiarknutím nevhodných pasáží. S prvkami násilia sa stretneme napríklad aj v Ondejovovej Zbojníckej mladosti, aj keď ide v podstate o nevinnú chlapčenskú pasovačku. Ďalej v úžasných dobrodružných knihách Jaroslava Forglara  (Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří), v ktorých Rýchle šípi vedú vojnu s Vontami. Aj v dnešných knihách pre tínedžerov je násilia pomerne dosť. Nezaobišiel sa bez neho ani Rowlingovej Harry Potter či hrdinovia upírskej ságy Twilight. Rovnako hojne ho využíva aj ďalšia úspešná filmová séria a tiež knižná predloha - Hry o život. Ešte predtým to boli kultové Hviezdne vojny alebo Indiana Jones. O komixových hrdinov (Spiderman, Batman, Kick - Ass, Hulk, Transformers, Superman, Deadpool...) ani nehovoriac. Myslím si, že násilie by sa malo ukazovať detskému aj dospievajúcemu divákovi alebo čitateľovi, pretože sa nemôžeme tváriť, že nie je súčasťou reálneho života, ktorý ich neskôr čaká. Treba ho však dávkovať postupne a dbať o to, aby nie každý konflikt sa automaticky riešil fyzickým násilím. Takisto by spisovatelia a režiséri mali prihliadať na to, aby detskí diváci prejavovali sympatie kladným hrdinom a nestavali do popredia nejakých záporných sympaťákov, ktorí sa môžu stať pre nich vzorom.   
 Podľa môjho názoru sú veľmi dobrým príkladom dnešné animované filmy, ktoré sú robené pre celé rodiny a mnohé z nich vo vás zanechajú po skončení pozitívne pocity. Aj keď samozrejme mnohé filmy treba brať s rezervou a sú častokrát  len výborne vykalkulovanou prácou veľkých filmových spoločností.

A čo romány a násilie? Je jasné, že pokiaľ ide o historické príbehy odohrávajúce sa v minulosti a násilie bolo v tej dobe neoddeliteľnou súčasťou dejín, nemožno sa tváriť, že neexistovalo (možno len ak by išlo o historický milostný román). Napríklad stredoveké bitky, koncentračné tábory, gulagy, napoleonské vojny, atď. Rovnako tak príbehy, ktoré sa odohrávajú v budúcnosti, ak ide napríklad o konflikt človeka s mimozemšťanmi alebo robotmi, tam by sa to bez násilia tiež nezaobišlo. Takisto pokiaľ by to bola kniha o mafii, kniha odohrávajúca sa vo väzenskom prostredí, kniha o futbalových chuligánoch, o vrahoch, násilníkoch, o pouličných gangoch. Tých príkladov je samozrejme viacej. Netreba však zabúdať na to, že násilie je len prvok v príbehu a nemôže vytláčať  príbeh samotný. Najmä v kinách sa v poslednom čase dostávajú do popredia filmy, ktoré stavajú na kvalitných špeciálnych efektoch (napríklad mnoho minútové masové bitky alebo zdĺhavé bojové scény hlavných hrdinov), aby nimi tvorcovia prekryli slaboduchý alebo nezmyselný dej. Aj pre knihy by malo platiť rovnaké pravidlo. Na prvom mieste je myšlienka, posolstvo, príbeh a všetko ostatné sú len sprievodné javy. 

Na záver ešte vymenujem knihy, ktoré ma najviac šokovali zobrazením násilia, no napriek tomu ich pokladám za úžasné a nezabudnuteľné, lebo si zachovali svoju tvár a neprezentovali sa len samotným násilím, ale aj hlbším posolstvom a zaujímavými myšlienkami:

Fernando Aramburu - Nebyť nebolí - šokujúca zbierka krátkych silných príbehov

Haruki Murakami - Kronika vtáčika na kľúčik (opis násilia divokých ázijských kmeňov je priam neskutočný)

Jerzy Kosinski - Pomaľované vtáča (celá kniha je desivá, ale nájazd bojovníkov do ukrajinskej dediny je vrchol šialenstva)

Rudolf Vrba - Utiekol som z Osvienčimu (román je okrem iného podrobným opisom dokonalej nemeckej mašinérie, z ktorej aj po desiatkach rokoch mrazí)

Viola Stern Fischerová - Mengeleho dievča (čo môže byť desivejšie ako Mengeleho zvrátené lekárske pokusy na živých ľuďoch?)

John King Futbalová fabrika (opis bitiek futbalových hooligans, akoby ste sa nachádzali uprostred tvrdého jadra)

James Bannon - Futbalová misia (iba čistý blázon sa môže ako policajt infiltrovať  medzi najobávanejších millwallských chuligánov, aby odhalil najobávanejšie živly). 




           

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára