streda 14. decembra 2016

DOBRÁ RADA NAD KNIHU (ZLATO) Odkiaľ získať vytúžené knihy?

Samozrejme, že nie je mojou snahou niekomu vnucovať spôsob, ako sa dostať ku knihám. Preto môj článok berte skôr ako nejaký nezáväzný návod na použitie alebo zaujímavosť. Pri knihách som do istej mieri stále dosť konzervatívny, ale je to ovplyvnené jednak mojou finančnou situáciu, vzhľadom na to, že nie je možné, aby som si kúpil všetky novinky, ktoré sa objavia na pultoch a zároveň by som si ich rád prečítal, a jednak aj priestorovými možnosťami, keďže knihy mám nielen vo vlastnom byte, ale aj u maminy a už mi pomaly dochádzajú nápady, kam ich budem v blízkej budúcnosti uskladňovať. Vzhľadom na to, že priateľku vysťahovať z izby nemôžem, to naozaj nie je humánny spôsob ako uvoľniť nejaký kút pre nové diela :), neostáva mi nič iné, ako kombinovať viaceré možnosti. Keby som to mal vyjadriť percentuálne, tak by to vyzeralo asi nejako takto:

1. knižnica - 40%
 Keďže knižnice dnes majú možnosť nakupovať novinky z viacerých fondov a projektov, práve ony sú najväčším zdrojom, ktorý ma pravidelne zásobuje. V knižnici si požičiavam najmä diela, ktoré nemám až takú potrebu vlastniť vo svojej súkromnej zbierke, tzv. "jednorázovky",čo len raz prečítam a už sa k nim viacej nevrátim. A tak isto drahšie kúsky, ktoré si prečítam, ale nekúpil by som si ich, lebo nemajú pre mňa pridanú hodnotu.       Napr. rôzne severské kriminálky alebo romantickejšie ladené knihy. Pravidelne navštevujem krajskú knižnicu v Žiline na Bulvári, pobočku krajskej knižnice na Vlčincoch a Turčiansku knižnicu v Martine. So všetkými tromi knižnicami som vzhľadom na ich možnosti spokojný.




2."lacné knihy" - 20%
Predajňu s lacnými knihami navštívim zakaždým, keď sa zastavím v Turčianskej knižnici v Martine. Veľmi pekné obchodné priestory a veľký výber kníh vždy keď tam vstúpim, vytiahnu z mojej platobnej karty alebo peňaženky nejaké tie eurá. Ale dá sa tu vybrať literatúra za naozaj výhodné ceny, navyše mnoho titulov sú relatívne novinky.



3. Klasické kamenné kníhkupectvá - 20%
Panta rhei, Martinus, Artforum - sem chodím väčšinou nakupovať konkrétne knihy, ktoré túžim vlastniť vo svojej súkromnej knižnici. Jednak cítim, že sa k nim ešte v budúcnosti vrátim a jednak by som bol rád, keby si ich prečítali aj moji priatelia a známy a tiež dúfam, že si ich raz prečítajú aj moje deti. Možno som naivný, ale chcem tomu veriť :) A tiež sem chodím kupovať knihy k rôznym sviatkom a iným príležitostiam, alebo keď jednoducho mám potrebu niekoho potešiť. Priznám sa, že osem z desiatich prípadov, keď navštívim kníhkupectvá, sa len poprechádzam pomedzi regálmi a túžobne si vytváram v hlave zoznam kníh, ktoré by som rád videl vo svojej knižnici. Píšem si ich aspoň na papier alebo do telefónu -pokiaľ ho mám poruke a postupne sa ich snažím počas roka zháňať a dopĺňať si tak svoju súkromnú zbierku.




4.  Knihy, ktoré mi venujú moji priatelia a známy - 10%
V tomto prípade ide o príležitostné darčeky, ktoré dostávam od mojich priateľov a známych k rôznym výročiam ako sú narodeniny, meniny, Vianoce.



5. Knihy, ktoré si objednávam cez internet - 5%
Priznám sa, že pokiaľ ide o knihy, som stále dosť konzervatívny. Preto si cez internet objednávam len knihy, ktoré nie sú dostupné v klasických kamenných kníhkupectvách. Jednoducho virtuálna kúpa nenahradí ten pocit, keď vezmete tlačenú knihu do rúk, prelistujete ju, nadýchnete sa z nej a necháte sa unášať príbehom. Internet však využívam na iné účely, ktoré mi pomáhajú pri realizácii tejto mojej stránky. Ale o tom viacej v inom príspevku.




Knihy z antikvariátu - 5%
Príležitostne zájdem aj do antikvariátu, no je to skôr výnimka. Naposledy som si kúpil v jednom z antikvariátov pomerne vzácnu encyklopédiu, ktorá mapuje Majstrovstvá sveta v šesťdesiatom šiestom, v Anglicku. V antikvariáte hľadám skôr vzácnejšie kúsky alebo diela v limitovaných vydaniach, prípadne ťažko dostupné diela, ktoré nevyšli v nových vydaniach.



Mám pocit, že posledné roky sa knihy stávajú nielen čitateľskou, ale zároveň aj akousi zberateľskou vášňou. V každom prípade existuje viacero spôsobov ako získať svoje obľúbené diela a nemusí to byť zakaždým len ich kúpa. Ak aj vy poznáte ten pocit príjemného chvenia, keď získate vytúženú knihu, potom určite viete, o čom hovorím. A nie je to krádež, ak by to náhodou niekomu napadlo :) Som zástanca rôznych spôsobov získavania kníh, ale pokiaľ možno, legálnou cestou. A to aj napriek tomu, že žijeme na Slovensku :)

3 komentáre:

  1. Dobrý deň, som Maria Hooks, v súčasnosti žije v Dubaji. Som vdova v súčasnosti so štyrmi deťmi a v máji 2015 som bol v finančnej situácii a musel som refinancovať a platiť účty. Snažil som sa získať pôžičky od rôznych úverových firiem, a to súkromných aj firemných, ale nikdy s úspechom a väčšina bánk mi odmietla úver. Ale ako to Boh mohol mať, predstavil som ženu Božiu ako súkromného poskytovateľa pôžičiek, ktorý mi dal pôžičku vo výške 850 000 USD a dnes som majiteľom firmy a moje deti sa v súčasnosti darí dobre, ak sa musíte obrátiť na ktorúkoľvek firmu odkaz na zabezpečenie úveru bez zábezpeky, žiadnu kreditnú kontrolu, žiadnu zmluvnú stranu s iba 3% úrokovou sadzbou a lepšie splátkové plány a plán, kontaktujte prosím pani Julie Jones prostredníctvom e-mailu @ (juliejonesloancompany@yahoo.com). nevie, že to robím, ale teraz som tak šťastná a rozhodla som sa dať ľuďom vedieť viac o nej a tiež chcem, aby jej Boh požehnal viac. Môžete ju kontaktovať prostredníctvom svojej pošty. juliejonesloancompany@yahoo.com alebo prostredníctvom akciíAPP (+234 808 604 3817)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň, som Maria Hooks, v súčasnosti žije v Dubaji. Som vdova v súčasnosti so štyrmi deťmi a v máji 2015 som bol v finančnej situácii a musel som refinancovať a platiť účty. Snažil som sa získať pôžičky od rôznych úverových firiem, a to súkromných aj firemných, ale nikdy s úspechom a väčšina bánk mi odmietla úver. Ale ako to Boh mohol mať, predstavil som ženu Božiu ako súkromného poskytovateľa pôžičiek, ktorý mi dal pôžičku vo výške 850 000 USD a dnes som majiteľom firmy a moje deti sa v súčasnosti darí dobre, ak sa musíte obrátiť na ktorúkoľvek firmu odkaz na zabezpečenie úveru bez zábezpeky, žiadnu kreditnú kontrolu, žiadnu zmluvnú stranu s iba 3% úrokovou sadzbou a lepšie splátkové plány a plán, kontaktujte prosím pani Julie Jones prostredníctvom e-mailu @ (juliejonesloancompany@yahoo.com). nevie, že to robím, ale teraz som tak šťastná a rozhodla som sa dať ľuďom vedieť viac o nej a tiež chcem, aby jej Boh požehnal viac. Môžete ju kontaktovať prostredníctvom svojej pošty. juliejonesloancompany@yahoo.com alebo prostredníctvom akciíAPP (+234 808 604 3817)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nikdy neprestane udivovať každého, kto hľadá jeho pomoc. Je nepochybne najlepší so svojimi magickými silami. Ďakujem vám veľmi pekne za to, že ste sa vrátili po 5 mesiacoch rozchodu so svojou bývalou priateľkou. WhatsApp Lord Zakuza na +1 740-573-9483 za to, že je veľkým a mocným kúzelníkom, ktorému dôverujem. Aj v tejto nedávnej pandemickej kríze na celom svete sa pánovi Zakuzovi podarilo priviesť späť moju bývalú priateľku do 48 hodín so silnou mágiou po zaplatení predbežného poplatku vo výške 370 EUR, aby získal potrebné veci na to, aby svoju prácu vykonal a potom, čo on skončila, moja bývalá priateľka sa ku mne vrátila do 48 hodín a dnes sme jednoducho sami najlepšími. S Lordom Zakuzom môžete komunikovať prostredníctvom linky WhatsApp na čísle +1 740-573-9483, aby ste dostali akúkoľvek pomoc vo vašich vzťahoch / manželstvách.

    OdpovedaťOdstrániť