štvrtok 8. decembra 2016

RECENZIA: Michal Čierny - Sabotér (Tatran, 2013)


HODNOTENIE:   ***


"V Denisových očiach akoby vyhasol život. - Všetci sme nahraditeľní a šou musí pokračovať - dodal." (s.215).

Román je pokračovaním Čierneho prvotiny Prípad Vendéta. V Sabotérovi sa ešte hlbšie ponárame do bratislavskej drogovej scény. Zoznámime sa s Denisom, mladým vysokoškolákom zo slušnej rodiny, ktorý prepadá návykovým látkam a stáva sa dílerom. Nad ním stoja Dano Mičunga, prezývaný Troska, Jozef Stanovič (Bavor), Roman Poprac (Hulo), Ukrajinec Alexander Kuprov alias Alex, Dibi a nad všetkými vyčnieva šéf podsvetia istý Boboš. Proti nim stoja policajti z okresu - Adrián Helmut, Peter Vyšný, vyšetrovateľka Tereza a šéf Rastislav Hrubý. Ich tím úzko spolupracuje s oddelením vrážd, ktorý tvorí šéf Michal Dvorský, policajti s prezývkami Lord a Motýľ, Erik Hradský a detektívi Dominik a Slávo. Situácia sa začína komplikovať, keď na ulici nájdu telo zavraždenej a znásilnenej dcéry súdnej prokurátorky - Agátu Móricovú. V tom momente sa prípadu chytia aj hladné médiá.

Z textu je poznať, že autor má skúsenosti s drogovou scénou, viaceré jeho opisy sú naturálne, až brutálne. Miestami mám pocit, že riešime jeden z prípadov Dominika Dána, resp. jeho vyšetrovateľa Richarda Krauza, no čitateľsky je to predsa len o level nižšie. Je cítiť, že Dán je na rozdiel od Čierneho literárne zdatnejší.



Najzaujímavejšie pôsobia scény, v ktorých vystupuje vysokoškolák Denis, škoda len, že sa z príbehu postupne vytráca. Jeho postava je čitateľsky veľmi príťažlivá. 
Je zvláštne, že kniha nie je oddelená kapitolami, ale len odsekmi. 
Nie je to výnimočný román, v každom prípade poskytuje silný pohľad na bratislavskú drogovú scénu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára