nedeľa 5. novembra 2017

RECENZIA: Ian McEwan - Škrupinka (Odeon, 2017)

HODNOTENIE:   ****                               KNIHA MESIACA NOVEMBER


"Být uvězněn ve skořápce, spatřit svět v pěti centimetrech slonoviny, v zrnku písku. Proč ne, když veškerá literatura, veškeré umění, veškeré lidské úsilí jsou jen nepatrným střípkem v univerzu možností. A dokonce i toto univerzum muže být jen střípkem ve spoustě dalších skutečných i myšlených vesmíru." (s.63). 




Manželstvo Johna Cairncrossa, zasnívaného básnika, a jeho ženy Trudy, ktorá je v deviatom mesiaci tehotenstva, je v troskách. Môže za to predovšetkým Johnov brat Claude, realitný maklér, prízemný hajzlík, ktorý nemá problém ísť v živote aj cez mŕtvoly. A práve John mu momentálne prekáža v tom, aby mohol naplno ovládnuť nielen Trudy, ale aj nezanedbateľný majetok...
John aj napriek všetkému svoju bývalú ženu stále miluje, no začne sa stretávať s Elodie, príťažlivou poetkou, ktorá je Johnovou tvorbou unesená. Johnova nová známosť vyvolá v Trudy žiarlivosť a doženie ju k definitívnemu rozhodnutiu pomôcť Claudeovi, aby spoločnými silami odstránili nič netušiaceho básnika zo scény...

Málokdo ví, jaké to je, když vám sok vašeho otce strká penis přímo pod nos. V tomto pozdním stádiu by se měli držet zpátky už s ohledem na mě. Žádá si to obyčejné slušné vychování, když už ne lékařské doporučení. Zavírám oči, zatínám dásně, tisknu se ke stěnám dělohy. Taková turbulence by odlomila křídla boeingu. Moje matka milence ještě pobízí, pohání ho svým kolotočářským  vřískáním. Stěna smrti! Při každém přírazu toho pístu se děsím, že se probourá dovnitř, propíchne mi dosud měkkou lebku a oplodní mi myšlenky svou trestí, v níž se to hemží šlehačkou banality. S poškozeným mozkem pak budu myslet a mluvit jako on. Stanu se Caludovým synem." (s.26).  

Rozprávačom, a zároveň účastníkom príbehu, je zatiaľ nenarodené dieťa, ktoré všetko, čo sa okolo neho deje, svojsky komentuje. Nie je to rozprávanie nejakého malého nevinného tvorčeka, tento chlapec má na život vlastný názor, rád filozofuje, politizuje a komentuje udalosti okolo seba. Nie je objektívnym vnímateľom deja, nazerá naň svojimi očami. Román pripomína Shakespeareovu slávnu drámu o vine a treste, Hamleta. Aj atmosféra, ktorú okolo seba šíri McEwannova kniha, pripomína prepis divadelnej hry. V diele vystupuje malý počet postáv, pričom autor si všíma najmä ich psychiku. 
McEwan dosiahol, podľa môjho názoru, svoj literárny literárny vrchol románom Pokánie, ktorý bol aj úspešne sfilmovaný. No Škrupinka je takisto vysoký literárny nadštandard, na ktorom si výborne pochutíte. Veľmi oceňujem autorov nápad, ponúknuť úlohu rozprávača deväťmesačnému (zatiaľ nenarodenému) bábätku. McEwan je vyzretý rozprávač, dramatické momenty strieda s humorom, jeho silnou stránkou sú opisy. Nečakajte dynamický dej plný zvratov, je to skôr pomalšia, prepracovaná cesta, ktorá je na viacerých miestach prerušená názormi na dnešnú politickú a spoločenskú situáciu. Dôležitou súčasťou knihy je detektívny motív, ktorý je pre príbeh určujúci.
McEwan potvrdil úlohu skvelého rozprávača, ktorý opäť prináša svojim čitateľom jedinečný zážitok. 
V prípade, že vám český preklad nevyhovuje (podľa mňa je skvelý), Škrupinka vyšla nedávno aj v slovenčine.         

4 komentáre:

  1. Prečítajte si a tiež kontaktujte Dr. Sunny, ak potrebujete silné kúzlo lásky na vyriešenie vášho narušeného vzťahu.
    Keď som bola v šiestom mesiaci tehotenstva s druhým dieťaťom, rozviedla som sa s manželom. Od počatia nášho prvého dieťaťa sme sa neustále hádali a hádali, ona už od neho nemilovala žiadnu lásku ani dôveru, tak sa so mnou rozviedol. A všetky tie chvíle som skúšal všetky rôzne prostriedky, aby som ho dostal späť, vyskúšal som aj niekoľko rôznych magických kolies v krajine môjho bydliska, ale žiadne z nich mi Toma nedokázalo vrátiť. Bol to len doktor Sunny, ktorý zaručil naliehavé kúzlo 48 hodín a uistil ma, že môj manžel bude opäť so mnou. Píšem vám, aby som sa vám poďakoval a poďakoval za to, že dodržíte svoje sľuby a že ste využili svoju talentovanú a veľkú silu, aby ste ho priviedli späť domov. Bol som nadšený, keď som vedel, že sa špecializujete na spájanie milencov. Ďakujem vám, pane, že ste mi pomohli v najhorších časoch môjho života, že som bol taký veľký kúzelník mágie a že mi dal tú mágiu lásky, ktorá mi priniesla toľko radosti v mojom manželstve. Môj manžel je späť a ja sľubujem, že ma už nikdy neopustím. Ak pochybujete o jeho schopnostiach, verte mi. Mali by ste mať šancu. Oplatí sa to spôsobmi, ktoré ste si ani nevedeli predstaviť. Ak ste práve teraz silnejší a potrebujete silné a naliehavé kúzlo lásky, aby ste priviedli späť svoje láskavé kontaktovanie Dr. Sunny, práve teraz je jediná odpoveď na obnovenie vášho rozpadnutého vzťahu alebo manželstva. drsunnydsolution1@gmail.com alebo Whatsapp ho na +2348082943805. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Áno, môžem súhlasiť s tým, že niektoré takzvané kúzla sú podvod, pretože som sa pred pár týždňami stala obeťou, pretože som bola taká netrpezlivá, aby som priviedla späť svojho milovaného manžela Andreu, ako mám vedieť, že niektoré kúzla sú podvod? toto, keď s nimi začnete komunikovať prostredníctvom e-mailu alebo Whatssapu a neexistuje žiadny dôkaz, že vaša práca bola vykonaná tým, že ste vám ukázali fotografie prierezu ich chrámom počas procesu kúzla lásky alebo požiadali kúzlo, ktoré vám povedalo, čo máte robiť doma, proces kúzla lásky musí byť praktické odriekať prísahu aj v osobnom voľnom priestore doma. Kúzlo lásky Drigbinovia je skutočný, pretože vám povie, ako si sami vytvoriť kúzlo lásky vo svojom domácom vonkajšom priestore v noci, keď všetci ostatní spia vo vašom dome, potom vám Drigbinovia dá pokyny, ako by mala fungovať modlitba s kúzlom lásky. bez toho, aby ich rušili alebo požadovali viac peňazí. Takto sa oddelíte od falošného kúzla lásky a skutočne dobre fungujúceho kúzla lásky. Zisťujem to sám a funguje to pre mňa po pár modlitbách v mojom dome, Drigbinovia mi hovorí všetko, čo bolo potrebné urobiť. Presne som dodržiavala všetky jeho pokyny a ďalšie dva dni mi môj bývalý manžel Anton volal, vrátil sa ku mne v ten istý týždeň, keď bola modlitba za kúzlo lásky hotová. to je veľká pravda Využil som túto príležitosť a odporučil som kanál kúziel lásky Drigbinovia každému, kto hľadá správneho interpreta kúziel lásky, aby urýchlene priviedol späť svojho bývalého partnera lásky doctorigbinovia93@gmail.com WhatsApp na +12162022709 alebo Viber +12066713285 ďakujem všetkým za odchod čas na čítanie a prajem všetko dobré a veľa šťastia v milostných vzťahoch / svadbách. Boh ti žehnaj.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Každému, kto si myslí, že kúzla lásky nefungujú, som tu, aby som vám povedal, že kúzlo lásky Dr. Ayo je to najlepšie a najsilnejšie. ženy. Vždy, keď sa pokúsim s niekým vyrovnať, skončíme rozchodom a ja som netušila, prečo som vo svojom vzťahu prežívala takú skúsenosť. Bolo to také znepokojujúce, že som už nemohol byť sám sebou a začal som hľadať pomoc všade, dokonca aj na svojom pracovisku. Prechádzal som si svoje pracovné aktivity online a narazil som na svedectvo pani menom ( Febe Anouk ) o tom, ako jej doktor Ayo pomohol obnoviť vzťah s jeho kúzlom lásky, musel som to vyskúšať, pretože som potreboval svojho bývalého milenca. späť, ktoré tak veľmi milujem. Skontaktoval som sa s Dr Ayom a povedal som mu všetko, čím som prechádzal. Dr Ayo ma utešoval a sľúbil, že mi pomôže vyriešiť moju situáciu tým, že mi pripraví kúzlo lásky. Postupoval som podľa pokynov, ktoré mi dal, a do 48 hodín ma môj bývalý milenec hľadal a prosil o odpustenie. Odkedy som prišiel do kontaktu s Dr Ayo, veci sa v mojom živote zmenili na dobré a práve teraz som ženatý, mám dve krásne deti a môj domov je požehnaný. Vďaka Dr Ayo som vám navždy vďačný. WhatsApp ho na +2347055691377 alebo môžete navštíviť jeho e-mail pre akúkoľvek pomoc cez (drayospell@gmail.com) alebo viber Vyskúšajte ho a váš život bude požehnaný.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. V prvom rade ďakujem Dr.Ayovi za to, že mi do 48 hodín priviedol späť môjho milenca. Nemám čo povedať, len ti poďakovať a dať ti vedieť, že som šťastný. Moja milenka sa ku mne správa lepšie a väčšinu času so mnou trávi tým, že mi hovorí, ako veľmi ma miluje ako kedykoľvek predtým. akékoľvek problémy s vaším milencom kontaktujte Dr.Ayo prostredníctvom e-mailu: (drayospell@gmail.com) alebo WhatsApp +2347055691377 alebo viber, pretože on je riešením všetkých problémov vo vzťahu

    OdpovedaťOdstrániť