sobota 18. novembra 2017

RECENZIA: Irvine Welsh - Posteľové tajomstvá majstrov kuchárov (Argo, 2011)

HODNOTENIE:   *****

"Jednou o poslední pauze si s provinilým pocitem koupil Postelová tajemství mistru kuchařu a teď je nosil schovaná v aktovce. Vybavil si první odstavce předmluvy, kterou četl  s takovým odporem:" (s.20).  



Danny Skinner pracuje na úrade ako referent ochrany verejného zdravia. Jeho mama Beverly je bývalá punkerka a teraz premýšľa nad svojim premárneným životom. Svojho otca Danny nepozná, Beverly sa s ním na túto tému odmieta baviť. Keď Danny práve nepracuje, nájdete ho na štadióne FC Hibernian, prípadne v nejakej bočnej uličke, kde spoločne s kamošmi dáva do držky fanúšikom súpera. Danny vo veľkom do seba leje alkohol, ktorý prekladá éčkom, trávou alebo hašišom. Napriek tomu, že má dokonalú priateľku Kay Ballantynovú, nevyhýba sa príležitostným zásunom. Napríklad s kolegyňou z práce, Shannon
"- Jseš alkoholik a víš, co je na tom nejhorší? Že se v tom vyžíváš. Danny, ty už nic jinýho milovat nedokážeš. Já pro tebe nic neznamenám. Jsem jenom pěkná holka, kterou máš na ozdobu. - Naštvaně se zahryzla do rtu. - Nezáleží ti na mně, co dělám, co potřebuju. Mně pití nechutná, Danny. V životě chci něco jinýho. Tobě už se ani nelíbí se mnou spát, Danny, protože ty chceš chlastat. Jseš alkoholik." (s.103). 

Do práce prichádza nový kolega. Volá sa Brian Kirby a je to opak Dannyho. Uhladený, štíhly, nesmelý, mladý chlapík, ktorý sa snaží spraviť hviezdnu kariéru. Vyrastá so svojou sestrou Caroline, mamou Joyce a otcom Keithom, ktorý zomiera. Ostávajú mu posledné dni života. Brian je dvadsaťjeden ročný panic, ktorý je blázon do Star Treku, drví počítačové hry, sníva o nedostupných ženách, číta komiksy a cez víkendy chodí na túry. 
Na úrade sa uvoľní manažérska pozícia, na ktorú sa hlásia traja kandidáti: Danny, Shannon a Brian. Danny si Briana spočiatku len tak nevinne doberá, pred kolegami mu podlamuje sebavedomie, jemne ho šikanuje. Brian sa ho snaží ignorovať. Po čase sa však ich diplomatické nepriateľstvo mení na otvorenú nenávisť. Danny v slabej chvíľke Briana prekľaje a od tej chvíle ide Brianov zdravotný stav rapídne dole vodou. Lekári nedokážu zistiť príčinu, no veľmi sa to podobá tomu, na čo pred nedávnom umrel Brianov otec. Danny sa preľakne. Má pocit, že je za celú situáciu zodpovedný. Na jednej strane Briana aj naďalej z duše nenávidí, na strane druhej cíti vnútornú potrebu udržiavať svojho nepriateľa za každú cenu pri živote. Rozchádza sa s Kay - "Proč holky vypadají nejkrásnější a nejžádoucnější, zrovna když vás posílají do prdele?" - (s.222) a na istý čas odcestuje do San Francisca, kde vedú podľa všetkého stopy k jeho biologickému otcovi. Mal by to byť podľa všetkého nejaký slávny šéfkuchár s vlastnou televíznou šou.Tam sa zoznámi s krásnou Američankou Dorothy, s ktorou prežije príjemný románik. Keď sa mu však nepodarí nájsť otca, vracia sa naspäť do Škótska. Medzičasom Brianova nenávisť k Dannymu narastie do obrovských rozmerov. Brian má pocit, že Danny je zodpovedný za to, ako jeho život upadá. Danny je podľa neho hajzeľ, ktorý využíva ženy, ukradol mu manažérsku pozíciu, zničil mu zdravie. Korunu tomu nasadí Dannyho vzťah s Brianovou sestrou Caroline. Navyše Dannyho si obľúbi aj Brianova mama Joyce. Brian nevidí iné východisko, ako sa z toho nezblázniť, a tak začína chľastať. Čoskoro sa z neho stane alkoholik, ktorý zostáva takmer celý deň zavretý vo svojej zatemnenej izbe. Keď to s Brianom vyzerá najhoršie, lekári mu našťastie  transplantujú novú pečeň. S pitím však neprestáva ani po absolvovaní náročného zákroku a rovnako tak sa nekončí ani jeho nepriateľstvo s Dannym. Vyvrcholenie prichádza v jeden obyčajný večer počas nevinného rodinného posedenia. Joyce a Caroline sa niekam vytratia a Danny s Brianom ostávajú pri stole sami. Lejú do seba jeden pohárik za druhým a prekladajú ho hašišom. Medzičasom sa Caroline dozvie pravdu o Dannyho otcovi. Požičia si mobil a odošle dve najdôležitejšie sms -ky svojho života. Jednu bratovi a druhú Dannymu. Tragédii, ktorá nadobúda antické rozmery, sa jej však už zabrániť napodarí...

Zatiaľ najlepší román, ktorý som od Welsha prečítal. Famózny psychologický príbeh, ktorý pripomína Dostojevského najlepšie klasické romány Zločin a trest alebo Diablom posadnutí. Danny a BrianArcherovi Kain s Ábelom. Brian Kirby je Frank Grimes a Danny Skinner je Homer Simpson z najslávnejšieho animovaného seriálu na svete. Atmosféra škótskeho prostredia je ako vždy skvelá, Welshove postavy a dialógy jednoducho bezchybné. Welsh len dokazuje, že v súčasnosti patrí k najlepším spisovateľom. Taktiež musím pripomenúť výborný český preklad. Jasné, že ani tentoraz  nechýbajú drsné vulgarizmy, pestré slangové výrazy a britský humor: "Vzal ji za ruku a odvedl do ložnice, ale oba byli tak rozpačití, že si ani nevšimli, jak spíš než milence připomínají vězně koncentračního tábora při vstupu do plynové komory." (s.320). Asi vás prekvapí názov románu a takisto pomenovania jednotlivých jeho častí, ale to pochopíte, keď sa naplno ponoríte do príbehu. Wels tentoraz namiešal vynikajúce ingrediencie, ktoré vo vás vyvolajú mnoho výnimočných zážitkov a pocitov. Tak do toho!    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára