pondelok 6. novembra 2017

RECENZIA: Michael Hjorth, Hans Rosenfeld - Tí, ktorí zlyhali (Ikar, 2017)

HODNOTENIE:   ****                  NAJOČAKÁVANEJŠIA KNIHA MESIACA NOVEMBER


" - Ak sa ukáže, že sa na vás môžem spoľahnúť, umožním vám exkluzívny rozhovor. Ak kontaktujete políciu, dozviem sa o tom, - stálo v správe. Weber sa inštinktívne postavil, urobil zopár krokov okolo stola, rukou si prehrabol vlasy a prstami sa dotkol brady. Nedokázal pokojne sedieť. Nedokázal sa tváriť, že to s ním nepohlo. Bol to veľmi veľký úlovok." (s.204). 



Už po niekoľký krát sa stretávame s policajným vyšetrovacím tímom z Riksmordu na čele s komisárom Torkelom. Nechýbajú ani ďalšie známe tváre: špičková technička Ursula, špecialista na počítate - Billy, komplikovaný psychológ Sebastian Bergman a jeho dcéra Vanja. Tentoraz policajti nájdu mŕtve telo v školskej učebni s ceduľou na krku, na ktorej je napísané NEPROSPEL. Vyšetrovanie preukáže, že ide o Miroslava Petrovica, v mediálnom svete známeho najmä pod prezývkou Mirre. Ako vražedná zbraň bola použitá jatočná pištoľ. Obeť mala pred sebou test so šesťdesiatimi otázkami, ktoré sa týkali všeobecných vedomostí. Ešte pred Petrovicom bola rovnakým spôsobom zavraždená aj istá Patricia Andersonová, účastníčka obľúbenej reality show. Vrah sa však nezastaví. O pár dní na to sa stretne s dvojičkami, obľúbenými yotuberkami, Ebbou a Sarou Johansonovými. Sara vo vedomostnom teste pohorí, preto je rovnako, ako predchádzajúce obete, popravená jatočnou pištoľou. Ebba síce prospeje, no aby páchateľ mohol aj naďalej skrývať svoju identitu, pripraví ju o zrak. Je viac ako isté, že vrah si zámerne vyberá mediálne známych ľudí, akési novodobé celebrity. Po sérii vrážd prichádza mediálny tlak a policajný tím na čele s Torkelom stráca nervy. Navyše, keď onedlho páchateľ zavraždí aj Clarsa Wallegrena, ktorý je v súkromnej švédskej televízii zodpovedný za výrobu reality show. Jedným z tých, ktorý by mohol priviesť policajtov na správnu stopu, je redaktor bulvárneho denníka Expressen - Axel Weber. Medzi hlavnými podozrivými sa ocitnú dvaja univerzitní profesori - Christian Saurunas a David Lagergen. Je páchateľom jeden z tejto dvojice alebo je polícia úplne mimo? 
Sebastian Bergman sa rozhodne riskovať a provokatívnym správaním donútiť vraha aspoň k jedinému chybnému kroku. Páchateľ si na neho počká a unesie ho. Bergman sa tak ocitá v jednej miestnosti spoločne s Lennartom Kallmanom, šéfredaktorom už vyššie spomínaného Expressenu. Vrah, ktorý má na sebe masku, dá Bergmanovi ponuku. V prípade, že získa vo vedomostnom teste viacej bodov ako on (jeho väzniteľ), môže spoločne s Kallmanom slobodne odísť. No ak neuspeje... Bergman je zúfalý. Vie, že najbližšie minúty nebude bojovať len o svoj život. 
Prvá otázka... 

Sebastian Bergman sa aj naďalej snaží získať pozornosť svojej dcéry Vanji, no vyzerá to beznádejne. Billy, ktorý sa len nedávno oženil, v sebe so znepokojením objavuje samo - masochistické sklony. Ursula sa rozchádza s Torkelom, ktorý stretáva svoju starú lásku z gymnázia - Lise LotteUrsula, ktorá prišla počas nedávnej policajnej akcie o oko, zapíja samotu fľašou vína. Bergman, ktorý sa stále nevyrovnal so smrťou svojej rodiny, naďalej vyhľadáva náhodné sexuálne známosti a trýzni svoju dušu. 

Výborne napísaný dramatický príbeh plný napätia si tentoraz posvieti na mediálne hviezdy dnešnej doby. Účastníkov reality show, youtuberov, známe tváre z bulvárnych plátkov. Páchateľ je v tomto prípade akousi zmesou masového nórskeho vraha Andersa Breivika a geniálneho psychopata Johna Doeho, ktorého bravúrne stvárnil vo filme Sedem Kevin Spacey. V žiadnom prípade vraha neobhajujem a neschvaľujem jeho činy, no s manifestom, ktorý napísal v úvode románu, do veľkej miery súhlasím. (s.3).
Hjorth s Rosenfeldtom opäť odviedli skvelú prácu a pevne dúfam, že budú aj naďalej pokračovať v sérii svojich kníh v hlavnej úlohe s charizmatickým Sebastianom Bergmanom. Vzhľadom na otvorený koniec románu je to dosť pravdepodobné.           

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára